Wilma Driessen (links) van Second Chance Shirts krijgt een oud shirt voor het goede doel. Foto: Maaike Hageman
Wilma Driessen (links) van Second Chance Shirts krijgt een oud shirt voor het goede doel. Foto: Maaike Hageman Foto:

Second Chance Shirts gaan de hele wereld over

Jacqueline Driessen: 'Ik wil mensen een glimlach geven'

DIDAM - Jacqueline Driessen uit Didam startte vijf jaar geleden het project Second Chance Shirts. Nu komen mensen uit alle hoeken bij haar om hun oude T-shirts in te leveren. Het doel van de stichting: tassen vol kleding naar landen te brengen waar ze het wat minder goed hebben.

Het begon met een reis naar Zanzibar. Jacqueline ontmoette een vissersjongetje dat totaal versleten kleding droeg. Eigenlijk wilde Jacqueline wel iets voor hem doen, maar op dat moment had zij niks bij zich. Na terugkomst van die reis besloot ze voor zichzelf een project op te starten. Dit kon niet zomaar, hier was steun voor nodig.

Die kreeg ze van verschillende mensen, onder andere van Wilma van der Borne uit Didam. Zij maakt gratis tassen voor Jacqueline waar de kleren in kunnen, zodat het gemakkelijk mee te nemen is op reis.

De zoon van Jacqueline nam in 2013 de eerste tas mee naar een Berberfamilie in Marokko.

Inmiddels is Second Chance Shirts goed bevoorraad. Naast T-shirts, komen er ook leesbrillen, kleine knuffeltjes en andere kleding van licht gewicht terecht. Elke tas die Jacqueline vult, bevat in principe vijf pakketjes met shirtjes op maat, van baby tot en met volwassene. "Gemiddeld ben ik er in de week vijf tot tien uur mee bezig", zegt Jacqueline. 'Ik heb het werk ook graag in eigen hand, want dan houd ik er overzicht over."Het project is erg milieuvriendelijk, omdat alles wordt hergebruikt. Zelfs de tassen worden van restmateriaal gemaakt.

Mensen blij maken

Jacqueline: "Ik kan met Second Chance Shirts niet de wereld redden, maar wel iemand een glimlach op het gezicht geven. Alleen maar door iets kleins." Die glimlach verschijnt trouwens niet alleen bij de ontvanger, vier groepen hebben namelijk plezier van de Second Chance Shirts: de oprichtster zelf, de mensen die spullen komen brengen, degene die het meeneemt op reis en de persoon die het krijgt. "Juist omdat er geen dubbeltje in omgaat, is het zo'n mooi iets." En dat is ook meteen het doel van Second Chance Shirts: mensen blij maken met iets kleins, waar alleen een kleine moeite voor is gedaan.

Door bezig te zijn met haar project heeft Jacqueline veel contacten gelegd met mensen van andere projecten en organisaties. Omdat zij met dit project vrijwel de enige is in de omgeving, vindt ze het belangrijk om iedereen te informeren over Second Chance Shirts. Eerder heeft zij al eens in het magazine de Libelle gestaan.

Tassen wegbrengen

Ondertussen hebben volwassenen, maar ook veel jongeren al honderden tassen weggebracht naar Nepal, Sri Lanka, Uganda, Kaapverdië en nog veel meer landen, en als het aan Jacqueline ligt, stopt dit nog lang niet.

Iedereen die op reis gaat of stage gaat lopen in het buitenland, mag een tas meenemen voor de mensen die het goed kunnen gebruiken. Voor meer informatie: bel 06-50746230 of stuur een privébericht via de facebookpagina Second Chance Shirts.