Kjeld naast zijn grote trots: The Green Thing. Foto: Marcel Sloot
Kjeld naast zijn grote trots: The Green Thing. Foto: Marcel Sloot Foto:

'Wat is dat voor een groen ding?'

Vervolg voorpagina

Kjeld: "Er worden heel wat velomobielrijders aangehouden door de politie, omdat agenten niet op de hoogte zijn dat ze ook de weg op mogen." Velomobielmakers willen dan ook dat een velomobiel een aparte categorie wordt, zoals er ook een duidelijk verschil is tussen een auto en een fiets, zodat er meer bekendheid komt.

Groene toekomst

De velomobiel is hét voorbeeld voor een groene toekomst. Op dit moment rijden er iets meer dan 1500 in Nederland, nog niet zoveel dus. Het is een hele groene manier van rijden, omdat ook lange afstanden slechts op spierkracht afgelegd worden. Ook nemen ze heel weinig ruimte in, dus als iedereen een velomobiel zou rijden, zouden de wegen maar half zo breed hoeven te zijn.

Wachttijd

Wel duurt het even voordat je een velomobiel hebt. Het maken van een velomobiel is echt handwerk, op deze manier kan alles naar wens worden aangepast. Er is al een flinke wachtrij ontstaan, op dit moment duurt het een jaar om je bestelde fiets daadwerkelijk binnen te krijgen.

Duizend kilometer op de teller

Voor Kjeld was dit wachten het waard: "Ik heb mijn velomobiel nu drie maanden en ik heb al meer dan duizend kilometer op de teller staan. Ik gebruik mijn fiets niet alleen om ergens te komen, van het rijden zelf kan ik enorm genieten." Ook is het leuk dat elke fiets echt uniek is en dat iedereen zijn fiets een naam geeft. Zo heeft Kjeld zijn felgroene velomobiel 'The Green Thing' genoemd, omdat hij groen is op twee manieren, natuurlijk qua kleur, maar ook omdat het een zuinige manier van rijden is. Bovendien omdat mensen denken: 'Wat is dat groene ding?' als ze Kjeld voorbij zien komen.