Afbeelding
Foto:

Ideeën

Idee 1291

Op zoek naar een vaste procentuele landsbegroting. Denk mee en als het u interesseert kunt u zelfs reageren. Laten we de landsbegroting van 2018 als uitgangspunt nemen. De cijfers zijn niet exact, maar dat is hier niet van belang. De Nederlandse staat geeft 277 miljard uit van de 285 die ze ontvangt.
De verdeling in procenten is globaal als volgt, mijn voorstel staat tussen haakjes erachter:
Zorg - 30% (25%) - Sociale zekerheid en arbeidsmarkt - 28% (25%) Onderwijs, cultuur en wetenschap - 12,6% (15%) Gemeente en provincie - 8,6% (8,5%) Buitenlandse Zaken en internationale samenwerking - 4,3 % (7,5%) Veiligheid en justitie - 3,6% (5%) Infrastructuur en milieu - 2,8% (5%) Defensie -2,8% (3%) Rente 2,1% (2%) Economie - 1,8% (1,5%) Wonen en rijksdienst - 1,4% (1%) Financiën - 0,7% (0,5%) Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties - 0,4% (0,5%) Overig - 0,9% (0,5%)
De verantwoording van de aanpassingen mijnerzijds spreken voor zich als u zich de moeite getroost u te verdiepen in de Liemers List en het gedachtegoed van HOPE XXL. Ik wil daar in latere Ideeën nog wel op terugkomen, maar voor nu is het evident dat, als je een beetje je gezond verstand gebruikt, je uitkomt op de nieuwe verdeling. Toch? Ik stel voor dat we dit voor 2020 inhoudelijk regelen en vervolgens in de grondwet vastleggen. Dat duurt lang! Het is trouwens goed dat het lang duurt, omdat het een zorgvuldig proces moet zijn. We kunnen er wel naartoe werken dat in 2030 de gewenste percentages zijn bereikt. Dat zal ongetwijfeld ongeveer de Multaboni-verdeling worden, maar ik wil u de ruimte bieden er zelf achter te komen. Soms verbaas ik me over het feit dat niet iemand eerder met dit idee gekomen is. Indien u deze opmerking pedant vindt, hebt u gelijk, maar dat doet niets af aan de inhoud van de opmerking. Die staat, hoe pedant u het ook vindt. Over pedant volgende keer meer!