Afbeelding
Foto:

MUSEUM OVERLOON

Het oorlogsmuseum Overloon is het grootste (oorlogs-)museum dat gevestigd is in Nederland. Tevens is het museum een van de oudste van zijn soort in Europa. Het is gebouwd nabij de plaats waar gedurende de Tweede Wereldoorlog de slag om Overloon plaatsvond.

Deze veldslag werd uitgevochten met zowel grote aantallen tanks en manschappen, veel materieel moest na de slag dan ook worden achtergelaten. Overloner Harrie van Daal, die het slagveld in mei 1945 bezocht, meende dan ook dat van de plek een monument gemaakt moest worden. Dit is er uiteindelijk gekomen in de vorm van een permanent museum.

Oorlogsmuseum Overloon stelt een grote collectie met authentiek materieel uit de Tweede Wereldoorlog tentoon. Bijzondere stukken hierbij zijn een gerestaureerde Duitse Panther-tank, een functionele Russische T-34 tank, een Britse B-25 bommenwerper die ook betrokken was bij de slag om Overloon en vijf Amerikaanse Sherman tanks. De totale collectie bestaat uit 150 voer-, vaar-, en vliegtuigen waarvan de meeste ingezet zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder hierbij is, dat de meeste voertuigen opgesteld staan in een historisch diorama, zodat de bezoeker een goede indruk kan krijgen van het werkelijke gebruik van het materieel. Recentelijk heeft het museum een nieuwe vaste tentoonstelling geopend over het leven van alledag in Nederland gedurende de Duitse bezetting van 1940-1945. De tentoonstelling vertelt verhalen over de bezetting vanuit het perspectief van bekende personen zoals Koningin Wilhemina en rijkscommissaris Seyss-Inquart. Er wordt echter ook aandacht geschonken aan de gewone mensen die leefden gedurende de Duitse bezetting en over de manier waarop hun leven hierdoor werd veranderd. Het museum wordt ook gesteund door het vfonds. Voor openingstijden en verdere info: www.oorlogsmuseum.nl.