Podium voor kunstenaars tijdens Buitenblik 2018 aan de Breuly. Foto: Buitenblik
Podium voor kunstenaars tijdens Buitenblik 2018 aan de Breuly. Foto: Buitenblik Foto:

Cultuur- en erfgoedpact: de kunst van het maken

LIEMERS - Stichting Buitenblik en partners willen de beeldende kunst van de Liemers in de schijnwerpers zetten door workshops te geven op festivals in het nieuwe deelproject van het Cultuur- en erfgoedpact van Leven in de Liemers.

In het vorige stuk over de deelprojecten van Cultuur- en erfgoedpact van Leven in de Liemers kwam het feestelijke gezicht van de Liemers aan bod: wij zijn een regio met een fors aantal jaarlijkse evenementen en festivals. Naast de cultuur die zich schuilhoudt in onze feesten, drukt de Liemerse identiteit zich ook uit in onze kunst of, specifieker, het maken van deze kunst. Helaas is de beeldende kunst in onze regio tot nu toe nog ondervertegenwoordigd, maar niet voor lang meer.

"De beeldend kunstenaar werkt sterk solistisch en is slecht of niet zichtbaar voor de lokale burger. De drempel om een werkatelier binnen te lopen is onder een breed publiek nog vrij groot", aldus Rokus van den Akker van stichting Buitenblik.

Denk eens aan het secure schilderen, het behartigenswaardige beeldhouden of het precieze pottenbakken, in elk werk zit, naast een hoop tijd en moeite, een interessant creatieproces verstopt. Stichting Buitenblik wil zich inzetten om de beeldend kunstenaars die zich normaliter terug hebben getrokken om zorgvuldig in een eigen atelier te werken, een plek te geven op een podium. Dat gebeurt tijdens het jaarlijkse Buitenblikfestival aan de Breuly. Ook tijdens bijvoorbeeld het SevenArt, MidzomerNachtFestival Liemers of het 3 Oever festival, worden kunstenaars uit onze regio gevraagd om performances te geven en hun talenten te delen met de belangstellende bezoekers van de verschillende festivals. Niet enkel worden de Liemerse artiesten uitgenodigd, ook kunstenaars uit het aangrenzende Duitse gebied (Niederrhein) zijn van harte welkom. Zo wordt grenswerking verminderd en de recreatie bevorderd. De presentatievorm zal kunst, cultuur en innovatie voor het voetlicht brengen door de inwoners en toeristen in de Liemers oog in oog te brengen met een pluriformiteit aan kunstzinnige kunsten, waarbij professionele ambachtslieden maakactiviteiten en -workshops begeleiden. Het mes snijdt aan twee kanten wanneer de professionele kunstenaars en andere creatieve of innovatieve makers een podium krijgen om hun talenten te exposeren voor een groot publiek. Deze expositie zal op vernieuwende, experimentele wijze worden vormgegeven.

Het genoemde podium zal een kunstwerk op zich worden. Door een samenwerking met ArtEz en de Hogeschool Arnhem Nijmegen, worden de jonge makers uit de regio ook betrokken bij het project van het Cultuur- en erfgoedpact. Studenten en kunstenaars worden uitgedaagd om mee vorm te geven aan een flexibel en multi-inzetbaar kunstpodium dat de festivals in onze streek zal afreizen. De kunst van het maken is niet enkel een effectief middel om jong en oud in contact te brengen met culturele innovatie, het is tevens ook een uitdaging voor de inwoners van de Liemers om een connectie te maken met de verborgen en mysterieuze kunstzinnigheden om ons heen. In samenwerking met het Liemerse Voortgezet Onderwijs en de combinatiefunctionarissen worden ook scholen betrokken bij het invullen en inkleuren van de festivals in de Liemers. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat jongeren aan de slag gaan met een zogeheten 'inspiratieplein' waar geƫxperimenteerd wordt met nieuwe media. Kunst in alle vormen en maten krijgt een plaats op het kunstpodium: oud, nieuw, heel uitbundig of juist wat meer ingetogen.

Ongeacht wat, is alles bijzonder en is er voor elk wat wils. De veelzijdigheid van kunst wordt sterk onderschat. Laat u dus vooral verrassen en verbazen tijdens de culturele en innovatieve festivals, gewoon hier in de Liemers.