De opening wordt op een bijzondere manier gedaan. De vorige keer mocht burgemeester Rik de Lange van de gemeente Duiven carbid schieten. Foto: EefenCo
De opening wordt op een bijzondere manier gedaan. De vorige keer mocht burgemeester Rik de Lange van de gemeente Duiven carbid schieten. Foto: EefenCo Foto: De opening wordt op een bijzondere manier gedaan. De vorige keer mocht burgemeester Rik de Lange van de gemeente Duiven carbid schieten.

Manifestatie Das Groessen breekt records

Bewoners kerkdorp doen massaal mee aan dorpsevenement op zondag 24 juni

GROESSEN - 'Dat kan alleen maar in Groessen.' Het is een uitspraak van de vroegere burgemeester Henk Zomerdijk van de gemeente Duiven. Ooit uitgesproken met een kwinkslag, maar als we kijken naar de komende manifestatie Das Groessen, is deze leuze nog niet gedateerd.


Het Liemerse kerkdorp heeft het de laatste jaren flink te verduren. Na de Betuwelijn splijt binnenkort ook Rijksweg A15 het dorp. Maar de onderlinge samenhang en verbondenheid in het dorp met 2.000 inwoners blijft onverminderd groot. Dat bewijst bijvoorbeeld de stichting Das Groessen, die vier jaar geleden ontstond tijdens de totstandkoming van de Dorpsvisie Groessen. De titel 'Das Groessen' is dialect voor 'Dat is Groessen'. Hoofddoel van de stichting is de bewoners van Groessen met elkaar te verbinden door activiteiten te ontplooien en daarom werd drie jaar geleden voor het eerst de manifestatie Das Groessen gehouden. "Het succes was groter dan iedereen had durven dromen", zo laat het bestuur weten. "Zo'n zeventig bedrijven en verenigingen lieten van zich horen. Het evenement, dat toen nog op het St. Isidorusplein werd gehouden, trok duizenden bezoekers."

Das Groessen Kwis

Het prille succes smaakte naar meer, vond de stichting. Daarom werd vorig jaar voor het eerst een nieuwe 'konijn uit de hoge hoed' getoverd. De 'Das Groessen Kwis' was een probeersel, maar ook hier trok Groessen er massaal op uit. Een avond lang bogen vrienden, families, verenigingen en ondernemers zich over het dikke 'kwisboek' en reden kriskras door het dorp om opdrachten uit te voeren. Het leverde gezellige en hilarische momenten op. Reden om ook de volgende data voor de Das Groessen Kwis bekend te maken. Op 15 juni 2019 mag heel Groessen zich opnieuw buigen over een dik 'kwisboek', om twee weken later - op 29 juni 2019 - tijdens een feestavond de prijsuitreiking bij te wonen.

Uitgebreid programma

Maar daar is in Groessen nu nog niemand mee bezig. Het dorp - en gezien de vorige editie waarschijnlijk de hele regio - kijkt uit naar de tweede editie van de manifestatie Das Groessen. Want er worden records gebroken. Bijna tachtig bedrijven, instellingen en verenigingen nemen deel aan het evenement dat om 11 uur begint en om 18 uur ten einde is. Er zijn veel meer doe-activiteiten dan de eerste editie en het podiumgedeelte duurt maar liefst twee uur langer. Wat vooral opvalt, is dat er veel onderlinge verbindingen worden gemaakt. De modeshow met Groessense prominenten is een gezamenlijke 'productie' van Bloemberg Mannenmode, Derksen Schoenmode en Petra Styling Coach. De technische commissie van carnavalsvereniging De Deurdreiers helpt de organisatie met opbouwen en afbreken, podiumdelen komen eveneens van de carnavalsvereniging, terwijl schutterij EMM bekabeling beschikbaar stelt. Als klap op de vuurpijl gaat Slagerij De Groene Weg Bas Derksen de 'beroemde' droge metworst van Kwaliteitsslagerij Theo & Ria Scholten nog één keer volgens origineel recept en met hulp van de familie Scholten maken. Dit laatste initiatief is extra bijzonder omdat 'slager' Theo Scholten afgelopen december plotseling kwam te overlijden. Hij was bestuurslid van de stichting Das Groessen en een bekende persoonlijkheid in het dorp. De opbrengst van de 'worstenactie' wordt door de familie geschonken aan een concreet doel bij Sportclub Groessen, de club waar Theo veel en graag kwam. Opvallend is dat de actie bijvoorbaat al een succes is. In de voorverkoop zijn er ruim 750 droge metworsten verkocht.

Op en rond het Schuttersplein

Das Groessen vindt dit jaar plaats op en rond het Schuttersplein, 'onder de toren' van de Heilige Andreaskerk. De Kathedraal van de Liemers kan die dag ook bezocht worden. De deuren staan open, op gezette tijden zijn er rondleidingen en de toren mag beklommen worden. Het terrein voor de kerk krijgt een bijzondere bestemming. Groessen heeft veel bedrijven die zich richten op wellness. Van massage tot leefstijlcoaching en van mindfulness tot styling. Al deze leuke bedrijven krijgen een plek op het wellnessplein.
Het Schuttersplein vormt het decor voor veel bedrijvigheid. Er staan kramen en er zijn demonstraties. Vakgarage Bedeaux opent pal daarnaast ook de deuren. Om een kijkje te nemen of deel te nemen aan leuke activiteiten zoals de Pittstopchallenge. Welk team verwisselt de autobanden in de snelste tijd.

Kinderdorp

Op het grasveld achter het plein vermaken kinderen zich in het kinderdorp. Hoofdsponsor Van Wely Loodgieters, Leidekkers en Koperwerken geeft het goede voorbeeld door een springkussen te plaatsen. Daarnaast zijn er tal van andere verenigingen die zorgen voor kindervermaak.
Schutterij EMM pakt flink uit tijdens Das Groessen. Haar eigen Schuttershuis is de hele dag geopend. Op het grasveld waar in september de kermis een plek krijgt, staan veel activiteiten gepland. Met als hoogtepunt het 'koningschieten oude stijl'. Er wordt gestreden om de titel Das Groessen Koning of Koningin. Kinderen kunnen met behulp van een 'afvinkkaartje' deelnemen aan diverse onderdelen zoals: muziek maken, vendelen en marcheren met geweer en ontvangen daarvoor een medaille! Verder staan er hakwedstrijden tussen prominenten op het programma en is er een demonstratie solovendelen.
Gruosna 838 presenteert het 'Brommers Kieken'. Prachtige modellen uit het verleden worden tentoongesteld op het terrein achter Bosman (ingang Schuttersplein. Maar nog mooier: de brommers gaan ook rijden. Om 13 uur begint de toertocht.
Voor Jongerensoos Rinoceros wordt het een lange dag. De vrijwilligers zijn de hele dag op de manifestatie, organiseren het NK Fustdragen en verzorgen vanaf 18.00 uur in hun eigen honk op het St. Isidorusplein de after party!

Podium vol optredens

Optredens zijn er op drie locaties. In de Heilige Andreaskerk treedt In Between op. In het Schuttersgebouw de Linedancegroep en de Original Liemers Musikanten. Op het grote podium is de modeshow, treden onder andere drumfanfare EMM, Sint Andries en de leerlingen van IKC Joannes op. Daarnaast is dj Stijn Kuster van de partij. Eind van de middag is er ook een primeur. Nog nooit eerder stonden Daniëlle Elfrink (16) en Noortje Rutjes (17) op een groot podium. Tijdens Das Groessen gaat het voor het eerst gebeuren. Rond vijf uur betreden de zangeres en gitariste het Das Groessen-podium.
Het complete programma is te vinden via www.dasgroessen.nl.

Daniëlle Elfrink en Noortje Rutjes staan samen voor het eerst op het grote podium. Foto Sjoerd Geurts
Schutterij EMM presenteert onder andere hakwedstrijden tussen prominenten. Foto: EefenCo