Theo Wolters:
Theo Wolters: "We willen gaan samenwerken met verschillende partijen." Foto: Nynke Kooy Foto:

'We vinden het gewoon heel erg leuk'

Familiebedrijf De Stokhorst teelt en verkoopt eigen groente en fruit

GROESSEN – Steeds meer mensen kopen hun fruit en groente in de supermarkt, maar dit betekent niet dat de fruitkweker niet meer bestaat. Theo Wolters, eigenaar van fruitkwekerij De Stokhorst in Groessen, teelt en verkoopt zijn eigen groente en fruit. "Dat vinden we gewoon heel leuk."

De Stokhorst is een familiebedrijf. In 1982 namen Theo en zijn vrouw Anja het bedrijf van zijn ouders over. "Het was eerst een gemengd bedrijf", vertelt hij. "Maar wij zijn verder gegaan met fruit en groente. Dat is onze basis."

Wat bijzonder is, is dat het bedrijf het hele jaar geopend is. Vroeger ging de boerderij dicht tussen half mei en half juli. Als de eerste pruimen in juli weer kwamen gingen de deuren weer open. Maar met moderne technieken is het mogelijk om het bedrijf het hele jaar draaiende te houden. "Onze aardbeien plukken we vanaf begin mei, rond Moederdag, tot en met 1 november. Dan bewaren we alles in ULO-cellen (Ultra Low Oxygen). Hier gaat de zuurstof uit zodat we het fruit kunnen bewaren tot het lekker stevig is."

Facebook

Dat de Groessense fruitkweker meegaat met de digitale tijd is ook te zien aan het gebruik van sociale media. Waar hij vijf jaar geleden een mobiele telefoon had voor de noodzaak, is hij nu actief op Facebook. "We zijn helemaal om." Dat het platform handig is voor het bedrijf blijkt. "We wilden op een gegeven moment graag naar Ameland toe, maar we hadden zoveel vollegronds aardbeien dat dat niet ging lukken. Toen hebben we het op Facebook gezet en binnen een uurtje hadden we honderd mensen aan het plukken. Sindsdien vind ik Facebook geweldig." Het sociale netwerk zorgt niet alleen voor hulp bij het werk, ook klanten komen erdoor naar de Stokhorst toe. "Veel mensen zien een berichtje en binnen een uur staan ze hier. Op die manier geven ze reactie. Dat hadden we nooit gedacht. Vroeger dacht ik dat Facebook alleen voor pietluttigheden was, maar het is harstikke leuk."

Duurzaam

Ook duurzaamheid is een thema dat tegenwoordig hip is. "Hier zijn wij eigenlijk altijd al mee bezig", vertelt Theo. "Alles moet nu duurzaam zijn, maar bij veel bedrijven valt het tegen als het erop aankomt. Wij proberen ervoor te zorgen dat ons fruit niet verloren gaat." Ook bij de keuze van de gewassen heeft hij duurzaamheid in zijn achterhoofd. "We kiezen vooral rassen die weinig ziektegevoelig zijn."

Toekomst

Voor de toekomst van het bedrijf zijn er nog genoeg dromen. "We proberen onze activiteiten iets te verleggen. Onze basis blijft groente en fruit, onze producten. Maar we willen deze ook op andere plekken gaan aanbieden. Hierbij denken we aan bijvoorbeeld ziekenhuizen of verpleeghuizen.

Ook hebben we een samenwerking met de gemeente Duiven. Wij zorgen voor fruit in sportkantines. Dat is het idee voor de komende jaren: samenwerken met verschillende partijen."