'Alle kinderen verdienen evenveel kansen'

LIEMERS - Het Nationaal Fonds Kinderhulp houdt van 16 tot en met 21 april de jaarlijkse collecte. Henk van der Horst uit Angerlo is één van de collectanten.

Hij legt uit waarom hij collecteert voor dit doel: "Alle kinderen in Nederland verdienen evenveel kansen." In Nederland groeit 1 op de 8 kinderen op in armoede. Zij hebben geen onbevangen kindertijd zoals de rest, ook hebben ze vaak geen sociaal vangnet. Ze hebben niemand die bijvoorbeeld een nieuwe fiets voor ze koopt als die kapot is, of iemand die ze helpt met het schilderen van hun kamer als ze uit huis gaan. Ze slaan verjaardagen en feestdagen over en lopen in de winter nog in hun dunne zomerkleren. Ze staan letterlijk langs de zijlijn en worden hierdoor buitengesloten. De cijfers liegen er niet om, de laatste jaren is de armoede in Nederland alleen maar gestegen. Maar liefst 425.000 kinderen leven in ons land onder de armoedegrens. Simpele dingen zoals een sportlidmaatschap of een dagje uit is voor hen niet vanzelfsprekend. Dit soort dingen maken het verschil tussen buitengesloten worden en erbij horen.
Van der Horst collecteert al voor de twaalfde keer voor het Nationaal Fonds Kinderhulp. Niet alleen loopt hij voor de kinderen die in armoede leven. Hij is ook erg betrokken bij de organisatie van de collecte. Hij regelt dat de collectebussen worden uitgedeeld aan de collectanten en hij helpt met het tellen van het geld. Vorig jaar werd er elfhonderd euro opgehaald in de regio Angerlo, Giesbeek en Lathum. "Dit jaar hopen we op meer, omdat er steeds meer bekendheid komt voor dit fonds."