Geert Hermans:
Geert Hermans: "Het is een kleine moeite." Foto: Ilse van Velsen Foto:

Stichting Erop Uit maakt ouderen happy

DUIVEN - De Stichting Erop uit zet zich in voor ouderen door hen gelukkig te maken met een klein, maar dankbaar uitstapje. Met 225 uitstapjes per jaar maken ze meer dan 120 mensen gelukkig.

Alle ouderen uit de gemeente Duiven en Westervoort die alleen zijn, zich eenzaam voelen, geen vervoer hebben of slecht met het openbaar vervoer kunnen, mogen mee. Voorzitter Willem van de Veer van de Stichting Erop uit kwam op het idee via de ouderenbond, een landelijke organisatie die zich inzet voor ouderen. Het bestuur doet het werk graag. Bestuurslid Geert Hermans: "Ik rij elke donderdagavond met zeven mensen naar Arnhem-Zuid. Daar maken ze onder leiding van een muziektherapeute met zo'n dertig man muziek. Om mensen gelukkiger te zien met een kleine moeite geeft voldoening."

De uitstapjes verschillen van elkaar. Zo gaan ze vaak winkelen in verschillende steden zoals Kleve, Bataviastad of Arnhem, maar bezoeken de mensen ook de vlindertuin en het speelgoedmuseum. Ook heeft Erop uit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen twintig mensen naar de stembus vervoerd. "Het is natuurlijk veel leuker om zelf naar het hokje te gaan en het stipje rood te maken dan je buurvrouw of een kennis te machtigen. Verder is er in januari een nieuwe activiteit gestart, waarbij ouderen wekelijks de markt in Duiven bezoeken. Zodat ze daar kunnen shoppen, een kopje koffie kunnen drinken en een beetje rond kunnen lopen. Het zijn vaak maar kleine stukjes, maar als je geen vervoer hebt en je bent slecht ter been, dan is dat al een hele onderneming. Wij halen ze thuis op en gaan uitstapjes maken, dat is de doelstelling van onze stichting." Alle projecten hebben een positief verloop en zo reageren de mensen er ook op. "Een extra pluspunt is dat mensen op deze manier ook veel andere mensen leren kennen."