Koekjes bakken bij Koekfabriek Bakkerij Halsaf
Koekjes bakken bij Koekfabriek Bakkerij Halsaf Foto:

Jobcoaches: 'Je ziet de cliënten groeien'

Arbeidsmatige dagbesteding in Koekfabriek Bakkerij Halsaf en restaurant La Pazienza

BABBERICH - Koekfabriek Bakkerij Halsaf in Babberich is onderdeel van Werkwinkel De Liemers en is opgericht in januari 2016. Het biedt dagbesteding aan groepen mensen met een verstandelijke beperking die er koekjes en taarten bakken. Dat wordt gedaan op landgoed Halsaf. Een kijkje in de keuken.

De totstandkoming van de koekfabriek is begonnen met twee ZZP'ers, Bart Schrier en Jolanda Wouters. Bart en Jolanda waren beiden jobcoach; Jolanda was bij de start van de Koekfabriek ook activiteitenbegeleidster. Bart en Jolanda wilden graag op een andere manier zorg bieden: werken met kleinere groepen, zodat er meer aandacht is voor het individu. Ze besloten werkwinkel de Liemers op te richten om projecten voor hun doelgroep op te zetten. Toen ze de eigenaar van Landgoed Halsaf tegenkwamen, bood hij aan te helpen om deze droom waar te gaan maken.

Werkwinkel De Liemers

Werkwinkel De Liemers werkt samen met de eigenaar van Landgoed Halsaf en het vlakbij gelegen Italiaanse restaurant La Pazienza. De mensen die bij de Werkwinkel komen, zouden niet zelfstandig in de maatschappij kunnen werken. Maar bij Werkwinkel De Liemers krijgen ze de juiste begeleiding. Daardoor ontstaat toch het gevoel dat ze zelfstandig kunnen werken.

De cliënten doen van alles. Ze bakken koekjes, maken soms taarten, maken alles schoon en verzorgen de ruimtes bij Landgoed Halsaf als er een vergadering is. Op een andere locatie doen ze ook de voorbereidingen voor het Italiaanse restaurant La Pazienza, zoals groenten snijden, de toetjes en pizzadeeg maken.

La Pazienza is gestart in oktober 2017. Zelf vindt Bart het opzetten van het restaurant en het dagelijks werken met de jongeren het leukste. ''Het is natuurlijk heel erg mooi dat wij met ons bedrijf de uitgaven voor de zorg ook weer terugverdienen op een leuke en leerzame manier. Bij La Pazienza verzorgen de cliënten alle voorbereidingen voor de avond, maar wel onder begeleiding van een echte kok. Je ziet de mensen die hier werken echt groeien qua vaardigheden. Een van de redenen dat ze zich zo goed kunnen ontwikkelen is de vrijheid en structuur die ze krijgen. De grootte van de groepen waarmee gewerkt wordt is maximaal zes personen, omdat ze anders niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast is het mooie dat ze zich niet alleen zelf ontwikkelen, maar ook nog eens hele mooie producten maken, vooral bij Koekfabriek Bakkerij Halsaf. Producten van de koekfabriek worden verkocht aan winkels en bedrijven. En bezoekers kunnen hier van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 16.00 uur koffie nuttigen met een overheerlijk koekje erbij. Ook zijn er koekjes te koop om thuis na te genieten, zoals een lekkere kokosmakroon of dondersteenkoekje. Voor de toekomst hebben we ambities om er nog een paar projecten bij te krijgen en de pizzeria elke avond helemaal vol te hebben. De dagbesteding moet een mooie zinvolle werkplek zijn en de verzorging goed en kleinschalig. Voor de cliënten is het hierbij belangrijk om ze op hun eigen manier te laten werken."