Cor Pastoors van MAN dieseltruckservice Duiven laat kinderen roefelen.
Cor Pastoors van MAN dieseltruckservice Duiven laat kinderen roefelen. Foto:

Roefeldag Duiven volop in voorbereiding

150 Kinderen gaan op bezoek bij 120 bedrijven

DUIVEN - Over een paar maanden is het alweer zover, dan is het voor de 26ste keer tijd om te roefelen! Op 23 juni van dit jaar staan dertig bussen klaar om 150 schoolkinderen bij 120 bedrijven te laten roefelen.

Roefelen (Vlaams voor snuffelen) geeft kinderen van de groepen 5,6,7 en 8 van het basisonderwijs de kans om een kijkje te nemen bij een aantal bedrijven. Op 23 juni zijn er veel vrijwilligers die helpen om de Roefeldag goed en leuk te laten verlopen. Zo zijn er de chauffeurs, de EHBO, catering, begeleiders van de groepjes kinderen en natuurlijk de bedrijven. Van tevoren is de hele dag vastgelegd in een draaiboek. Het is druk, maar met een goede planning komt het meestal helemaal in orde.

Diversiteit bedrijven

Sommige bedrijven doen al meerdere jaren achter elkaar mee, zoals Intratuin die dit jaar voor de 25e keer van de partij is. Het is niet altijd makkelijk om bedrijven voor de Roefeldag te vinden. Meestal doen er ongeveer duizend leerlingen mee en zijn daarvoor ongeveer 120 bedrijven nodig. De organisatie ligt in handen van Stichting Roefeldag Duiven.

Voorzitter Gerard van Ham vertelt: "Wij zoeken bedrijven in allerlei verschillende beroepssectoren. Hotels, winkels, agrarische bedrijven en nog veel meer. De prognose is dat er straks veel meer mensen nodig zijn met een technische achtergrond, dus we hopen dat er dit jaar ook meer technische bedrijven mee gaan doen. De bedrijven hoeven niet perse uit Duiven te komen, het kunnen ook bedrijven zijn uit de omgeving."

Een bedrijf dat meedoet aan de Roefeldag kan zelf kiezen wat interessant is om de kinderen te laten zien of te laten doen. Sommige bedrijven vertellen veel over het werk en gaan daarna een quiz met de kinderen doen, andere laten de kinderen echt even meedraaien.

Aangezien de Roefeldag op een zaterdag is, zijn er soms wat aanpassingen nodig bij de bedrijven. Een bedrijf dat normaal gesloten is op zaterdag moet personeelsleden vragen of ze aanwezig willen zijn om een rondleiding, presentatie of een leuke opdracht met de kinderen te doen. Het voordeel is dan wel dat het terrein rustiger en veiliger is voor de groepjes kinderen. Als het bedrijf sowieso open is op zaterdag, vraagt dat soms wat aanpassingen in de bedrijfsvoering.

Leuke ervaring

Een medewerker van de Intratuin zegt over de Roefeldag: "Ik vind het een goed initiatief om kinderen op een leuke manier te laten zien wat er in de winkel gebeurt en dat zij zo ervaring opdoen. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de interesses van de kinderen zelf, maar dat zit vaak wel goed!"Al met al is roefelen elk jaar weer een groot succes. "De enthousiaste kinderen en dat ze op een leuke manier dingen leren, zijn onze drijfveren", vervolgt Van Ham. "Vaak vinden de kinderen het zo leuk dat ze het jaar erop gewoon weer meedoen!"

Meer informatie over de Roefeldag is te vinden op de website: roefeldag-duiven.nl. Voor het aanmelden van bedrijven of vragen, e-mail: info@roefeldag-duiven.nl .