Adri van Zundert van Low Budget Bikes. Foto: Ilse van Velsen
Adri van Zundert van Low Budget Bikes. Foto: Ilse van Velsen

Een fiets voor de smalle beurs

Low Budget Bikes: 'Wij maken veel mensen gelukkig met iets kleins'

WESTERVOORT - Het Low Budget Bikes project in Westervoort loopt nu al ruim drie jaar volledig op rolletjes. Het project is opgezet door vrijwilligers met als doel: fietsen uitdelen aan mensen met een laag inkomen. Het project wordt volledig gerund door de vrijwilligers Sjon en Ingrid. Ze recyclen oude, afgedankte fietsen en maken hiervan splinternieuwe fietsen met alles erop en eraan. Door de inzet van Sjon en Ingrid zijn er al 240 fietsen uitgedeeld.

De vrijwilligers zijn vier dagen in de week werkzaam voor Low Budget Bikes. Het project wordt gecoördineerd door Adri van Zundert, maar de grote, uitvoerende taken worden overgelaten aan Sjon en Ingrid. De fietsen worden bijvoorbeeld gegeven aan mensen in de bijstand, maar ook veel vluchtelingen hebben baat bij de fietsen die worden gemaakt. Voor het project is slechts een kleine financiering van de kerk beschikbaar gesteld. Verder worden de fietsen haast geheel gerecycled. "Vrijwel alles wat hierbinnen wordt gebracht, kunnen we gebruiken", vertelt Sjon. "Als we de fietsen binnenkrijgen, gaan eerst de banden en de ketting eraf, die worden sowieso vervangen. De rest van de fiets wordt gemaakt met oorspronkelijke onderdelen van de fiets. Elke fiets ziet er daarna weer als nieuw uit. Ook de banden van de fiets worden gerecycled, want die gaan naar kunstenaars die er heel blij mee zijn.

Adri van Zundert is op het idee van Low Budget Bikes gekomen, omdat veel mensen met een laag inkomen geen goedkope vervoersmogelijkheid hebben. Het openbaar vervoer is duur en geld voor een fiets hebben ze niet. "Sjon en Ingrid vinden het leuk om te doen," zegt Adri, "en daarbij maken we ook nog heel veel andere mensen gelukkig met onze fietsen."

Adri van Zundert is ook de contactpersoon van het fietsproject. Hij zorgt ervoor dat de mensen bij Sjon en Ingrid terecht komen, daarom heeft hij contact met de gemeente en de voedselbank. Zo is hij ook Sjon tegengekomen. Sjon en Ingrid leven zelf namelijk ook van een uitkering, omdat Sjon afgekeurd is voor de arbeidsmarkt vanwege zijn schouders. Zo is het project klein begonnen. De eerste fietsen maakte Sjon in zijn appartement. Nu zitten Sjon en Ingrid op de plek van een oude scoutingclub, die door de gemeente Westervoort beschikbaar gesteld is. Hier heeft Sjon een fijne werkplek waar de fietsen in takels hangen, zodat hij geen last heeft van zijn schouder. Adri van Zundert is ook in contact gekomen met mensen van het Deltahuis, hier worden mensen begeleid naar werk. Door arbeidservaring op te doen, kunnen mensen bijvoorbeeld na een burn-out of een ernstig ongeluk weer terug te kunnen keren in de maatschappij.

Adri van Zundert regelt via de gemeente de fietsen voor Sjon en Ingrid. De gemeente vindt veel fietsen die op het station of langs de weg achtergelaten zijn. Die fietsen worden opgeslagen in het gemeentehuis. Na drie maanden komt een advertentie in de krant dat er fietsen zijn gevonden. Als er dan niemand op reageert, komen de fietsen uiteindelijk bij Sjon en Ingrid terecht. Sjon en Ingrid zijn blij dat ze dit vrijwilligerswerk kunnen doen, maar ook de mensen die de fiets krijgen zijn erg dankbaar en enthousiast.