Het bestuur van HDKT overhandigt de cheque aan het Radboudumc
Het bestuur van HDKT overhandigt de cheque aan het Radboudumc Foto:

'Een hoopvolle dag voor sarcoompatiënten'

Stichting Honderdduizend Keer een Tientje schenkt € 67.000 aan het Radboudumc

ZEVENAAR/NIJMEGEN - De stichting Honderdduizend Keer een Tientje (HDKT) overhandigde dinsdag 27 maart opnieuw een cheque aan het Radboudumc. Dit keer ging het om zesduizendenzevenhonderd tientjes. Dr. Ingrid Desar sprak van een hoopvolle dag voor sarcoompatiënten. "Met deze donatie kunnen we echt stappen gaan zetten in ons onderzoek naar nieuwe doelgerichte en immunotherapeutische behandelingen."

Longkanker, borstkanker en darmkanker. Vormen van kanker waar veel aandacht voor is. Maar er zijn ook vormen van kanker die minder bekend zijn. Zoals sarcomen. De missie van Stichting Honderdduizend Keer een Tientje (HDKT) is het inzamelen van geld voor onderzoek naar deze zeldzame ziekte. Sarcomen zijn agressieve tumoren die in het botweefsel of weefsel van de weke delen ontstaan. Het is van belang dat mensen met een sarcoom snel en goed behandeld worden. Stichting Honderdduizend Keer een Tientje wil met de donaties onderzoek naar sarcomen en een betere behandeling financieren. Het geld dat de stichting ophaalt wordt gedoneerd aan sarcoomcentra in het Radboudumc en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Het geld wordt op verschillende manieren opgehaald. Zo heeft Stichting HDKT zelf acties georganiseerd, zoals een benefietconcert. Maar veel acties worden door andere mensen verzonnen. Vorig jaar is er bijvoorbeeld € 2740,30 opgehaald door verschillende wandelaars van de 4daagse in Nijmegen. De Rosorumrun bracht toen € 10999,10 op en in 2016 werd met een benefietconcert van Not2BigBand € 2143,80 opgehaald. Van het geld zijn al verschillende onderzoeken bij het Radboudumc en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis gefinancierd. Maar liefst zeven keer keer werd al een cheque uitgereikt. Niet allemaal voor dezelfde onderzoeken; er zijn verschillende soorten sarcomen die allemaal een eigen onderzoek nodig hebben. De eerste cheque van € 50.000 werd in 2014 uitgereikt aan het Radboudumc voor onderzoek naar het osteosarcoom, een kwaadaardige bottumor en het meest voorkomende sarcoom. De zesde cheque van € 30.000 van HDKT is gebruikt voor onderzoek naar de individuele bestralingsgevoeligheid van de tumorcellen. Dit is een lastig onderzoek. Niet alleen de sarcomen verschillen onderling van elkaar, ook de patiënten. "Onderzoek kan soms wel tonnen of zelfs wel miljoenen kosten", vertelt Leon Vliegen, voorzitter van HDKT. "Wij komen dan met 30.000 euro aanhobbelen. Dan denk je 'wat voegt dat nou toe', maar wij hebben begrepen dat juist de kleine onderzoeken die wij financieren, de artsen en de onderzoekers in staat stellen om hun ideeën met bevindingen te bevestigen. Die bevindingen die wij mogelijk hebben gemaakt, kunnen er bij het KWF weer voor zorgen dat de onderzoeker een grotere subsidie krijgt om verder te gaan." Of er al echte resultaten geboekt zijn is volgens Leon lastig om te zeggen. "Het is een lange adem. Vaak zijn de artsen en onderzoekers aan het zoeken en blijkt ineens dat het niet zo is of worden ze juist een andere kant op gestuurd. Dat is natuurlijk omdat de onderzoeken nog in een beginfase zitten."