De deelnemers aan de Hope XXL Woord Conference in 2015
De deelnemers aan de Hope XXL Woord Conference in 2015 Foto:

Uit het archief van HOPE XXL

Conferentie Costa Rica

Januari 2015. Met vijftien HOPE XXL-ers vliegen we naar Costa Rica. Hoezo duurzaam! We zijn drie dagen te gast bij de Universiteit voor Vrede.

Deze universiteit was ooit een geschenk van de Verenigde Naties aan Costa Rica, een land zonder eigen leger met inwoners die hun levensgeluk hoog waarderen. Op de Happy Planet Index staan ze zelfs op de eerste plaats! Na vier grote conferenties moest hier de finale versie van De Liemers List worden opgesteld op de Hope XXL World Conference. Met ruim zeventig jongeren vanuit de hele wereld werd er intensief gediscussieerd.
Het voor ons logische en onschuldige begrip, Worldcitenzen, bleek daar voor een aantal Zuid-Amerikanen een Westers ideologisch onderdrukkingswoord te zijn. Er waren immers mensen in de jungle die het woord stad helemaal niets zei. We stonden met onze oren te klapperen. Ook het woord burger kon niet, want die inheemse volkeren kennen geen 'burgers'. Na wat heen en weer gepraat werd het people, gewoon mensen. Dat omvatte iedereen. Prima, doen we dat.
In het bijzijn van twee gerenommeerde filosofen, Thomas Mertens van Universiteit Nijmegen en Thomas Pogge van de Yale University werd er zeer kritisch naar de inhoud gekeken. De twee wijze oude mannen gaven links en rechts advies, maar lieten de jeugd aan het woord en aan zet.
Op de laatste dag werden alle hobbels gladgestreken en was na ruim vijf jaar werken de Liemers List een feit! In het laatste artikel van deze 'Unviversal Declaration Of The Things We Have To Do' staat dat we hem om de vijf jaar herzien. In 2020 gaan we dat doen. Dan wordt de Liemers List geactualiseerd.
Op de foto staan de deelnemers. Zoek de Jongeren uit de Liemers! De twee professoren staan rechts achteraan.