Ferdinand Eeuwes van De Groene Schuur tussen zijn vergeten groenten. Foto: Nomi Vermeulen
Ferdinand Eeuwes van De Groene Schuur tussen zijn vergeten groenten. Foto: Nomi Vermeulen Foto:

Voor 'vergeten groenten' speciaal naar Groessen

GROESSEN - De Groene Schuur in Groessen is een bedrijf dat bestaat uit een kwekerij en streekwinkel. Hier worden voor de volle honderd procent biologische producten geteeld, waaronder hele bijzondere soorten. Daarnaast biedt De Groene Schuur nog veel meer activiteiten door het jaar heen.

De Groene Schuur is het bedrijf van Ferdinand en Anja Eeuwes. Ferdinand heeft het tuindersvak met de paplepel ingegoten gekregen. Op de plek waar de Groene Schuur staat, begonnen zijn ouders namelijk al in 1962 een klein tuindersbedrijfje. In 1989 heeft Ferdinand het bedrijf van zijn ouders overgenomen en met zijn vrouw doorontwikkeld tot De Groene Schuur, zoals we die vandaag de dag kennen.

Vergeten groenten

"Nadat ik het bedrijf had overgenomen, had ik op een gegeven moment genoeg van het alleen maar meer kweken en telen van standaard groenten. Want er is altijd wel iemand die nog meer productie draait. Hierdoor is de groeimogelijkheid erg klein", vertelt Ferdinand.

In de behoefte om zichzelf te onderscheiden van andere tuinders besloot hij om het roer om te gooien en een andere koers te varen. Hij vond dat zijn groenten niet in de supermarkt thuis hoorden en heeft toen besloten 'vergeten groenten' te gaan verbouwen. Daardoor heeft hij een speciaal product, waarvoor de mensen speciaal naar Groessen komen. "Met vergeten groenten worden groenten bedoeld die hooguit vier keer per jaar worden gegeten", licht Ferdinand toe. "Voorbeelden zijn koolrabi, raapstelen en snijbiet. Dit wordt tegenwoordig vooral niet vaak meer gegeten door kinderen."

Biologisch

Bij De Groene Schuur zijn maar liefst 350 verschillende soorten groenten te vinden. Naast de vergeten groenten zijn er bijvoorbeeld ook tropische groenten.

Voorbeelden van vergeten

groenten zijn koolrabi,

raapstelen en snijbiet

De groenten die ze bij De Groene Schuur verbouwen hebben een mooiere en vollere smaak dan die uit de supermarkt. Dit komt doordat alles volledig biologisch geteeld en gekweekt wordt. De groenten met de wat mildere smaak, zoals andijvie en spinazie, vallen vaker in de smaak bij de kinderen.

Ferdinand en Anja telen de groenten op drie hectare grond buiten en binnen onder 7000 m² meter glas. Al deze groenten kunnen bezoekers in de eigen van het bedrijf kopen.

In deze streekwinkel zijn naast het zeer brede assortiment aan groente en fruit ook huisgemaakte (streek)producten zoals jam, chutney, compote, vruchtensappen, mosterd, honing en wijn te koop, evenals kruiden, zaden en decoratieartikelen.

Activiteiten

De Groene Schuur verzorgt ook nog andere activiteiten zoals excursies, kooklessen en kinderfeestjes. Bij de kinderfeestjes wordt er onder andere gekookt en geknutseld. Daarnaast is er een samenwerking met scholen en de gemeente, zoals 'Sjors Sportief/Creatief'. Met Halloween kun je er terecht voor pompoen snijden. In de toekomst willen Ferdinand en Anja Eeuwes graag hun activiteiten doorontwikkelen op het gebied van koken, smaakbeleving en educatie.

Dit jaar is er reden voor een feestje, De Groene Schuur bestaat namelijk 25 jaar.