Annemieke Miltenburg met enkele leerlingen.
Annemieke Miltenburg met enkele leerlingen. "Het onderwijs is aan verandering toe." Foto:

Bernadetteschool, school van het dorp

'We hebben genoeg leerlingen om open te blijven'

LOO - De Bernadetteschool is klein, maar fijn. Dolle praktijken zoals in de tv-serie De Luizenmoeder vinden hier niet plaats. ''We hebben wel luizenmoeders, maar gelukkig verrichten zij heel goed werk!'' grapt directrice Annemieke Miltenburg. De school biedt de leerlingen een prettige leerplek en de ouders zijn betrokken. De dorpelingen zijn maar wat trots op hun school in Loo.

Veel scholen in kleine dorpen verdwijnen. Geboortecijfers nemen af en veel jonge gezinnen trekken weg uit hun geboortedorp om in de stad een toekomst op te bouwen. Onlangs verscheen het nieuws over de dreigende sluiting van de Spijkse dorpsschool, de angst van elk klein dorp in de Liemers. De Bernadetteschool uit Loo kan het hoofd nog boven water houden. Volgens Annemieke Miltenburg, directrice van de Bernadetteschool in Loo en de Joannesschool in Groessen, loopt het beide dorpen nog niet zo uit de hand. ''Beide scholen blijven voorlopig zeker open, we hebben genoeg leerlingen om open te kunnen blijven.'' De gehele dorpsgemeenschap en Annemieke zelf gaan ervan uit dat dit probleem in de komende vijftien jaar geen moeilijkheid zal worden. ''De geboortecijfers lopen inderdaad terug, maar gelukkig blijft er sprake van doorstroming en trekken er nog steeds jonge gezinnen naar Loo en Groessen. Dit is vaak vanwege een rustige omgeving voor de kinderen'', concludeert zij.

De Joannesschool in Groessen heet sinds afgelopen jaar IKC Joannes. IKC staat voor Integraal Kindcentrum, oftewel de kinderopvang maakt deel uit van de school. In dit geval zijn dat de Zonnekinderen. Zo is de doorstroom meer en meer op elkaar aangesloten. ''De school in Loo is te klein om een IKC te vormen. Wel mogen zij ook gebruik maken van de faciliteiten die het IKC in Groessen biedt. De kinderen worden elke dag met busjes opgehaald en gebracht'', vertelt Miltenburg. De manier van werken op de basisscholen is erg veranderd. Kinderen worden steeds meer de baas over hun eigen leerproces. Kinderen stellen hun eigen leerdoelen op, zodat ook zij weten wat ze precies leren. ''De maatschappij is erg veranderd. Dit betekent dat het onderwijs tevens aan een verandering toe is. Door het inzetten van ICT bestaat de mogelijkheid om anders te kunnen werken'', zegt Miltenburg. Veranderingen in de omgeving, een likje verf op de muur en een nieuw ingedeeld schoolplein dragen bij aan een fijne leerplek. Samen met wat andere scholen zijn de Bernadette- en Joannesschool betrokken bij het Liemers Lijstje. Het Liemers Lijstje bestaat uit zeven beloften aan leerlingen. Eén van deze beloften is: 'We zien wie je bent en je merkt dat we in je geloven'. Nu de doorstroom van voorschoolse opvang naar de basisschool soepeler is geworden, willen de scholen bereiken dat ook de doorstroom van basisschool naar het voortgezet onderwijs soepeler wordt.

De betrokkenheid onder de ouders van de school in Loo is erg groot. Dorpsbewoners willen hun school graag behouden. ''Pas geleden moest er een haag geplant worden rondom de school, maar liefst dertig ouders hadden zich aangemeld om te helpen met het planten van deze haag. "Dat is wat het leiden van een zogenoemde dorpsschool zo bijzonder maakt'', besluit Miltenburg.