De slagwerkgroep van Crescendo werkt mee aan de spectaculaire openingsact. Foto: Bas van Spankeren.
De slagwerkgroep van Crescendo werkt mee aan de spectaculaire openingsact. Foto: Bas van Spankeren. Foto:

BuitenBlik 2018, festival voor jong en oud

Jubileumeditie belooft opnieuw een waar spektakel te worden

ZEVENAAR - Muziek, lekker eten, activiteiten voor jong en oud, wat wil je nog meer? En dat ook nog eens op een prachtige locatie aan het water, in Zevenaar. Met Hemelvaart, op 11, 12 en 13 mei, vindt het jaarlijkse festival BuitenBlik plaats aan de Breuly, het belooft opnieuw een spektakel te worden.

Afgelopen jaar besloot de organisatie van BuitenBlik dat het tijd werd voor een nieuwe locatie voor het festival. De eerdere edities werden altijd in het centrum van Zevenaar gehouden, maar in 2017 verhuisde Buitenblik naar de oever van de Breuly. In het centrum van Zevenaar werd een overgroot deel van de activiteiten binnen in een grote spiegeltent gehouden.

Herman ter Heerd, één van de organisatoren: "Dit concept was heel leuk, maar zo weerhoudt je mensen er toch van om binnen een kijkje te komen nemen. Mensen denken al snel dat dingen geld kosten en komen niet kijken wat er te zien valt." Aan de Breuly wordt alles heel open gehouden, er zijn wel tenten, maar zonder wanden en de toegang tot het terrein is ook helemaal gratis. Zo kunnen meer mensen van het festival genieten.

Balans tussen mens en natuur

Helaas waren er wat problemen met het verkrijgen van de vergunning voor dit festival. Enkele natuurliefhebbers zijn erop tegen dat het festival aan de Breuly wordt georganiseerd. Uiteindelijk is de vergunning wel verleend, Herman ter Heerd: "Ik snap hun punt helemaal. De Breuly is een prachtig gebied en daar moeten we zuinig op zijn. Het is niet onze bedoeling om deze natuur aan te tasten. Aan de andere kant is het wel een recreatiegebied, er moet dus een balans worden gevonden tussen mens en natuur."

BuitenBlik aan de Breuly is natuurlijk heel erg afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens het Hemelvaart weekend. Door het prachtige weer was de afgelopen editie aan de Breuly een enorm succes en is er veel omzet gedraaid. Een groot deel van deze omzet steekt de organisatie in de jubileumeditie van dit jaar: nog meer beleving, verbinding en culturele verdieping dus. Dat belooft wat.

Jubileumjaar

Buitenblik wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd. Om dit jubileum van Buitenblik te vieren, wordt er al hard gewerkt aan een spectaculaire openingsact. Buitenblik wil graag de link wil leggen tussen het festival en de locatie, daarom zal de Ooyse muziekvereniging Crescendo in deze opening een grote rol in spelen. Muziek wordt gecombineerd met licht en voor deze lichtshow zal het in het donker plaatsvinden. Het mooiste van dit alles, is dat de openingsact drijvend op de Breuly plaatsvindt. Hierbij gaat een droom van Crescendo in vervulling. De muzikanten wilden altijd al op de Breuly spelen. Na deze openingsact vindt er ook nog een gratis buitenfilm plaats: C'est la vie. Nog een hoogtepunt: een diner voor tweehonderd man op 11 mei. Kaarten zijn te koop via www.buitenblik.nl. Gedurende het hele festival staan er verschillende foodtrucks.