'We gaan er als dorp alles aan doen om de school te redden.'
'We gaan er als dorp alles aan doen om de school te redden.' Foto:

'De school is het hart van het dorp'

SPIJK – De St. Willibrordusschool in Spijk dreigt te sluiten, vanwege een tekort aan leerlingen. Al vanaf augustus 2017 is de school geen zelfstandige school meer, omdat deze drie jaar achter elkaar te weinig leerlingen had. Dorpsbelangenorganisatie Stichting Actief Spijk onderzoekt welke mogelijkheden er nog zijn om de school te redden.

Omdat er te weinig kinderen en jonge gezinnen in Spijk wonen, dreigt de Willibrordusschool te moeten sluiten in 2020. In augustus 2017 fuseerde de school al noodgedwongen met De Tragellijn in Lobith.

Stichting Actief Spijk doet er alles aan om de school zo lang mogelijk open te houden. "De school is bij ons het hart van het dorp", zegt de dorpsbelangenorganisatie. Ook de inwoners van het dorp pleiten ervoor dat de school open blijft. Pieter-Jan Buhler, bestuurslid van de stichting ProLes, waaronder twaalf basisscholen in de Liemers vallen, begrijpt dat, maar wil wel eerlijk zijn. "De kans is zeer groot dat de St.Willibrordusschool gaat sluiten." Toch zoekt hij samen met Stichting Actief Spijk naar een juiste oplossing voor de inrichting van de school in de komende jaren. Dit gebeurt al bijvoorbeeld door met groep 7/8 naar de school in Lobith te gaan. Zo kan er geld worden bespaard, omdat er minder leerkrachten nodig zijn. Ook voeren ze veel gesprekken met de ouders van de leerlingen van de school om zo te kijken wat een goede oplossing zou kunnen zijn.

Actief Spijk wil daarnaast het bedrijfsleven enthousiasmeren. De stichting denkt dat er jaarlijks 250.000 tot 300.000 euro nodig is om de school draaiende te houden. De mensen in het dorp hebben er in elk geval nog veel vertrouwen in. "We gaan er, als dorp, alles aan alles doen om als één gemeenschap de school te redden of in elk geval zo lang mogelijk open te blijven."