Rinske Nas als Eva. Foto: Richard Zweers.
Rinske Nas als Eva. Foto: Richard Zweers. Foto: Richard Zweers

Recensie: Stromen van Liefde

'Stromen van Liefde' is een toneelstuk geschreven door Rien van den Heuvel. Gespeeld door Projecttheater SevenArt. Gezien op 11 maart in het Musiater in Zevenaar. De boodschap: we moeten de waterveiligheid niet alleen aan deskundigen kunnen overlaten, wijzelf spelen er ook een grote rol in.

De voorstelling is speciaal geschreven en gemaakt voor deze regio omdat Zevenaar door haar ligging een cruciale rol speelt in het waterbeheer in Nederland. Het onderwerp waterveiligheid wordt verpakt in een eigentijds verhaal, waardoor het voor iedere kijker relevant is.

Het toneelstuk gaat over een gezin bestaande uit Peter (Michel Jonker), Astrid (Yvonne Gunneman) en hun dochter Eva (Rinske Nas). Peter is een tijdje geleden onstlagen en Astrid probeert met haar baantje het gezin te onderhouden. Beiden dragen zij maskers om mee te kunnen komen in de samenleving. Eva is een meisje met een angststoornis en heeft geregeld paniekaanvallen. Het lukt haar niet om mee te gaan in de stroom. Ze vindt haar ouders maar nep.

Op een dag loopt ze weg en ontmoet ze de poppenspeelster Manuka (Jannie Oudendijk). Manuka opent de ogen van Eva. Eva gaat vervolgens op pad om het verhaal verder te vertellen. Het hele toneelstuk zorgt Mayke van den Broek voor live muziek. De boodschap die de makers wilden overbrengen is zeker overgekomen. Het sterke spel van de vier spelers zoog je echt in het verhaal. Het gebruik van erg realistische scenario's versterkte het effect op de kijkers. Vooral de pillen die Eva voorgeschoteld krijgt, het werkeloos zijn van Peter en de stress van Astrid om het gezin te onderhouden zijn dingen waarmee menig mens dagelijks in contact komt. Mooi was de manier waarop Jannie Oudendijk je meeneemt in het verhaal van haar drie poppen. Kortom, een prachtvoorstelling.