Jannie en Jan Huisman:
Jannie en Jan Huisman: "Wij regelen de uitvaart en de verzorging van een overledene'." Foto:

'Je komt tot de kern van leven en dood'

Huisman Uitvaartverzorging vanuit passie en met gevoel

LOO - Jan en Jannie Huisman zijn sinds 2009 de trotse eigenaren van Huisman Uitvaartverzorging, gevestigd in Loo. Met zorg, betrokkenheid en ruimte voor gevoelens helpen zij nabestaanden met het verzorgen van de uitvaart van een overledene.

Wat houdt uw werk als uitvaartverzorger eigenlijk in?

Jannie Huisman: "Kortgezegd regelen wij de uitvaart en verzorging van de overledene. Als iemand is overleden, is de eerste stap dat de dood vastgesteld moet worden door een arts. Daar krijgt de uitvaartondernemer formulieren van. Hiermee kan bijvoorbeeld bij bedrijven abonnementen of de huur worden opgezegd. Vervolgens wordt de laatste verzorging gedaan, dus het wassen en aankleden. Hier mag de familie ook mee helpen als ze dat willen. Ook wordt het lichaam gekoeld, zodat het tot de dag van de uitvaart goed blijft. Dit kan thuis of bij een uitvaartcentrum. We gaan met de nabestaanden de uitvaart doornemen, en kijken welke kist en rouwkaart ze willen. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met hun wensen en die van de overledene."

Hoe beïnvloedt dit werk jullie dagelijks leven?

Jan Huisman: ''Als je dit als beroep wilt gaan doen, heeft het natuurlijk wel heel veel invloed op je eigen leven. Je kan elk moment van de dag gebeld worden en je moet dan ook altijd bereikbaar zijn. Wij hebben ervoor gekozen om bijvoorbeeld niet op vakantie te gaan. Je moet keuzes maken. Omdat het voor nabestaanden natuurlijk niet fijn is als ze geen contact met je zouden kunnen krijgen, houden wij daar rekening mee. Ze hebben het op dat moment namelijk al moeilijk genoeg.''

Maar waarom is dit nou eigenlijk zo'n mooi beroep?

Jannie Huisman: "Je mag de mensen ondersteunen en iets voor hen betekenen in dit moeilijke proces en in sommige situaties word je zelfs beschouwd als een vriend. Dit proces is een heel oprecht iets, mensen laten hun gevoelens op zo'n moment echt naar buiten komen. Je komt tot de kern van leven en dood. Daarnaast is het ook heel afwisselend werk."

Wat zijn de ontwikkelingen in de uitvaartbranche?

Jan Huisman: ''Tegenwoordig zijn er, in tegenstelling tot vroeger, meer crematies dan begrafenissen; ongeveer 65% crematies en 35% begrafenissen. Sinds 1 januari 2010 mag thanatopraxie worden toegepast, dit is een lichte vorm van balseming. Hierdoor gaat de staat van het lichaam dan pas vanaf de negende of tiende dag achteruit. Deze handeling is niet een zalfje opsmeren, zoals veel mensen denken, maar er wordt in de halsslagader of via de lies in een ader geprikt. In de ader wordt een vloeistof gespoten die het bloed eruit drukt en dat bloed wordt opgevangen en netjes afgevoerd. Dit proces zorgt ervoor dat er minder bacteriën zijn, waardoor het ontbindingsproces minder snel gaat. Er is dan geen koeling meer nodig. Ook zijn de nieuwe crematie-ovens tegenwoordig op elektriciteit, zijn er milieuvriendelijke kisten en rijden rouwauto's vaker op groen gas en dit is weer beter voor het milieu. Ook is men bezig met onderzoek naar resomeren. Dat is een nieuwe manier om het lichaam te laten vergaan."

Hoe word je een goede uitvaartondernemer?

''Ten eerste moet je goed kunnen plannen, je hebt ook inlevingsvermogen nodig. Je moet je aanpassen naar wat de nabestaanden willen. Het belangrijkste op dat moment is dat je er voor de nabestaanden bent en hen helpt. Het gaat op dat moment niet over jou, maar over hen. Als er iets in dit proces niet gaat, zoals de nabestaanden eigenlijk gewild hadden, kunnen ze het niet meer over doen".

Hoe zien jullie de toekomst van jullie bedrijf?

"Wij willen niet meer doorgroeien. Het zou mooi zijn als iemand ons bedrijf overneemt wanneer wij met pensioen gaan, en dit met dezelfde intensiteit voortzet als wij nu doen. Deze persoon hoeft niet persé op dezelfde manier te werken, maar wel met dezelfde bezieling."