De turnhal in aanbouw. Foto: Jairo in der Beeck
De turnhal in aanbouw. Foto: Jairo in der Beeck Foto:

Nieuwe turnhal Didam goed voor hele Liemers

Gymvereniging Margriet is dolbij met nieuwbouw

DIDAM - De bouw van de nieuwe turnhal voor gymvereniging Margriet aan de Luijnhorststraat is in volle gang. Over ongeveer een half jaar zal het geopend worden. De bestuursleden, leden en trainers kijken er enorm naar uit om eindelijk in een echte turnhal te kunnen sporten.

Al meer dan twaalf jaar geleden ontstond het plan voor een nieuwe turnhal. Het duurde zolang voordat de bouw begon, omdat de gemeente eerst overtuigd moest worden dat een echte turnhal noodzakelijk is als je op een redelijk niveau wil turnen. Bert Nijenhuis, voorzitter van gymvereniging Margriet: "De noodzaak voor een turnhal is moeilijk te begrijpen als je zelf niet in de sport zit. Kyra Eggenhuizen Agricola, voorzitter van de stichting Margriet: "Veel mensen denken dat turnen hetzelfde is als gym en gym kan beoefend worden in een gewone sporthal, maar voor het turnen is dat niet veilig."

Andere takken van sport

De stichting Margriet beheert de turnhal. De gymvereniging Margriet huurt de turnhal van de stichting, maar ook andere verenigingen zullen gebruik maken van de turnhal. Er komt een gedeelte turnhal met permanente toestellen en een vrij gedeelte sporthal. In het vrije gedeelte kunnen ook andere takken van sport gegeven worden zoals korfbal, badminton en volleybal.

De hal is dus niet alleen bestemd voor turnen, maar voor veel meer sporten. Er is daarom van groot belang voor de gehele Liemers dat de hal er komt. Iedereen die op niveau wil turnen is aangewezen op zo'n hal en in deze regio zijn er nog niet zoveel. Er zullen bovendien ook regionale en nationale wedstrijden gehouden worden in de hal in Didam.

Veiligheid

Eerst zat Margriet in de sporthal van het Liemers College in Didam. Die is echter niet geschikt voor de turnsport, omdat daar niet alle faciliteiten zijn om iedereen stapsgewijs te leren turnen. Bovendien is het turnen in een normale sporthal niet veilig voor turners en trainers.

Bert Nijenhuis legt uit: "Als sporter word je fysiek enorm belast als je landt op een vloer die niet daarvoor is bestemd. Het is beter voor de turners dat er in een turnhal getraind kan worden, maar ook voor de trainers die helpen met vangen. Niet alleen is de veiligheid een reden voor de nieuwe turnhal, ook kost het opbouwen en afbreken van alle toestellen veel tijd en energie. Dit gaat ten koste van de training."

Voorheen gingen de selecties van Margriet regelmatig trainen in de turnhallen in Beekbergen en Doetinchem om toch in een echte voor de turnsport bestemde hal te kunnen oefenen, maar dat hoeft dus niet meer als ze straks een eigen hal hebben. Er hoeft dan niet veel meer heen en weer gereisd te worden en dit is een voordeel, dan zijn er ook minder vervoerskosten voor de leden.

De verwachting is dat de bouw in de start van het nieuwe schooljaar klaar is, zodat leden goed kunnen starten in het nieuwe seizoen en op een veilige manier kunnen gaan turnen.