De muzikale dagbesteding draait om ouderen, jongeren en iedereen die zich geroepen voelt om mee te doen.
De muzikale dagbesteding draait om ouderen, jongeren en iedereen die zich geroepen voelt om mee te doen. Foto:

Cultuur- en erfgoedpact: Eindeloos musiceren voor jong en oud

LIEMERS - "Hoe mooi is het als een kleinkind samen met opa of oma in het orkest zit en elkaars muziek spelen?" Bert Frölich over het Eindeloos Musiceren: Jong en Oud, één van de zes deelprojecten van het cultuur- en erfgoedpact van "Leven in de Liemers".

In de eerste editie werd kennisgemaakt met het cultuur- en erfgoedpact van "Leven in de Liemers" en haar initiatieven om de Liemerse culturele identiteit op de kaart te zetten. Dit gebeurt via zes deelprojecten om de mensen in onze regio te prikkelen en tegelijkertijd te laten zien dat de Liemers op kunstzinnig en cultureel niveau heel wat te bieden heeft.

De Liemers beschikt over een breed scala aan muzikale mogelijkheden, zoals diverse locaties voor theater, dans en nog veel meer. Helaas zijn er ook grote groepen mensen die niet goed in staat zijn zulke ondernemingen op eigen houtje te kunnen doen. "Leven in de Liemers" wil met dit deelproject hier verandering in brengen. Het verlagen van de drempel voor mensen om mee te kunnen doen, om gemakkelijker deel uit te kunnen maken. Dit doen ze natuurlijk niet alleen; brede welzijnsorganisaties Caleidoz en Mikado zijn belangrijke samenwerkingspartners tijdens het deelproject van deze editie. Zij nemen dit project in samenwerking met Kunstwerk! onder handen.

Eigen niveau

Het tweede deel van deze verslaglegging over het Liemers pact zal daarom het muzikale gezicht van onze regio betreffen en gaat over het "Eindeloos Musiceren: Jong en Oud". Leven in de Liemers probeert samen met haar partners de muzikale- en welzijnssectoren aan elkaar te koppelen. Wie houdt er nou niet van rap-, jazz- of zelfs een van de vele vormen van rockmuziek? Het mooie aan muziek is dat het mensen met elkaar verbindt, ongeacht afkomst, leeftijd of de omvang van je portemonnee.

Bert Frölich, directeur-bestuurder van Kunstwerk!, vertelt over zijn visie op het project: "Het is mooi om te zien dat mensen die vroeger bijvoorbeeld wel een instrument hebben bespeeld en daarna niet meer, nu het instrument weer durven op te pakken. En iedereen kan meedoen op zijn of haar eigen niveau." Het coördinatieteam van Leven in de Liemers ziet kansen om de kwetsbare doelgroepen van onze maatschappij weer onder elkaar te brengen, onder het genot van een pluriform aan muzikale activiteiten.

Denk hierbij natuurlijk aan het maken van muziek, aan zingen, aan verscheidene spelvormen, beweging en nog veel meer. De muzikale dagbesteding zal draaien om de ouderen, de jongeren en iedereen die zich geroepen voelt om mee te doen. Samen werken ze naar vooruitgang toe, eindvoorstellingen, maar vooral veel onderling plezier."

Schouder aan schouder

Plankenkoorts? Geen nood! Schouder aan schouder met professionele componisten, tekstschrijvers en muziekdocenten, is er veel ruimte voor culturele ontwikkeling en de ontplooiing van ieders interesses.

Basisscholen en muziekverenigingen werken samen op het gebied van muziekeductie en waar mogelijk worden er zorginstellingen betrokken bij het project. Niet alleen de dagbesteding zelf, ook het opgebouwde netwerk klinkt voor velen als muziek in de oren.

En de grote prijs van dit alles is niet alleen een hoop gezelligheid, maar ook een blijvende bron van kennis en contacten. "We leren van elkaar en daardoor kunnen we muziek nog breder inzetten en krijgt het ook steeds meer een groter maatschappelijke waarde. Dat is mooi om te zien!" aldus Frölich.