Afbeelding
Foto:

Organisaties werken samen aan de vrede

Op 6 april opent minister Ank Bijleveld het Vredesbolwerk in Utrecht, het nieuwe onderkomen van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds). Het Vredesbolwerk is hét huis voor ontmoeting, ontwikkeling en innovatie rond vrede en vrijheid. HOPE XXL is een van de vaste partners van het vfonds en is uitgenodigd voor de openingsbijeenkomst.

In haar hoedanigheid als Commissaris der koning van Overijssel kende Ank Bijleveld HOPE XXL al. In 2017 hebben wij haar tijdens de Provinciale Statenvergadering DE CUMULA, de bronzen acht, van HOPE XXL aangeboden en heeft een van onze jongeren een speech gehouden voor de voltallige vergadering.

De vier verdiepingen van het monumentale pand aan het Lucasbolwerk nummer 10 bieden een laagdrempelige ontmoetings- en werkplaats voor professionals die zich inzetten voor de thema's vrede, democratie en rechtsorde. Naast het vfonds werken in het pand onder meer de Stichting Liberation Route Europe en de programmaorganisatie 75 Jaar Vrijheid samen aan de creatie van een gemeenschappelijk bewustzijn van het belang van vrijheid. In het Vredesbolwerk is ook ruimte voor lezingen en bijeenkomsten. Stichting Liberation Route Europe wil de Liberation Route Europe toegankelijk en educatief maken. Bovendien wil de stichting laten zien dat vrijheid in Europa niet vanzelfsprekend is. Zo hoopt ze een brug naar de toekomst te slaan via de vraag hoe we onze vrijheid kunnen behouden.

Het vfonds maakt jaarlijks circa tweehonderd bijzondere of vernieuwende initiatieven mogelijk binnen het thema Vrede en Vrijheid. Particulieren die vrede en democratie ook belangrijk vinden kunnen (gratis) vriend worden van het vfonds via www.vfonds.nl.