Sander Ketels is altijd dol geweest op clowns.
Sander Ketels is altijd dol geweest op clowns. Foto:

Sander Ketels 12,5 jaar clown Babello

Westervoortse lolbroek viert koperen jubileum

WESTERVOORT - In zijn kindertijd was hij altijd al dol op clowns. Toen hij vijf jaar was, voerde hij al toneelstukjes op voor familie en toen hij twaalf was gaf hij zijn eerste echte show. Sindsdien is hij nooit meer gestopt. Dit jaar viert hij zijn koperen jubileum in het artiestenvak.

Sander Ketels is de man achter de vrolijke en vriendelijke clown Babello, maar hij is niet alleen clown. Als allround entertainer en feest-dj is hij van alle markten thuis. Het leukst vindt hij toch de grote kindershows. "Daar ben ik het beste in."

Met zijn shows reist de Westervoorter door heel Nederland en soms zelfs naar België of Duitsland. Binnenkort gaat hij ook naar Luxemburg om daar shows te geven in samenwerking met Landal. Ketels werkt met meerdere grote bedrijven samen, zoals: Coöp, de Rabobank en Van der Valk. Daar geeft hij dan voorstellingen aan klanten, kinderen van het personeel en het personeel zelf, want zijn shows zijn zeker niet alleen voor kinderen. Over de voorstellingen aan volwassenen en senioren zegt Ketels: "De meezingliedjes en de show zijn compleet aan hen aangepast."

Clown Bassie

Toen Sander Ketels klein was, zag hij clown Bassie als zijn voorbeeld. Op dit moment heeft hij erg veel bewondering voor goochelaar en showman Hans Kazàn. Ketels: "Hij is erg aardig en als je met hem afspreekt, heeft hij alle tijd voor je. Ook vind ik het erg prettig om naar zijn shows te kijken." Sander Ketels is inmiddels zelf een voorbeeld voor jonge entertainers en clowns en geeft ze het advies om vooral te doen wat je zelf wilt, ook al vindt een ander deze beroepen maar niks.

Horrorclowns

Na de filmhit IT waren de horrorclowns weer een tijdje terug, de clowns die mensen de stuipen op het lijf jagen.

Sander Ketels is geen voorstander van dit soort clowns en heeft daar ook helemaal niets mee. "Clowns zijn ervoor om kinderen blij te maken, niet om bang te maken. Het ging iets minder goed als clown in die tijd, ik werd minder vaak geboekt, maar ik werd nog wel gevraagd als entertainer." Het fenomeen horrorclown is inmiddels wel weer wat weggezakt. Het gebeurt nog zelden dat een kind naar hem toekomt en vraagt of hij een horrorclown is.

Openluchttheatertournee

Na de 12,5 jaar dat hij dit werk al doet, heeft Sander Ketels nog steeds veel nieuwe ideeën. Zo is hij van plan deze zomer een openluchttheatertournee te gaan doen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Over de afgelopen 12,5 jaar zegt Ketels: "Ik heb al heel veel leuke dingen mogen doen. Wat ik erg leuk vond, was de reproductie van grote theatershows, dat O'G3NE in een show kwam optreden en dat ik in eigen beheer een show in elkaar kon zetten. Voor deze show heb ik alles zelf geschreven en geregisseerd." Al met al heeft Sander Ketels natuurlijk wel een feestje te vieren met zo'n jubileum van 12,5 jaar. "Ik vier het met mensen die veel voor mij betekenen, met een lekkere barbecue en door lekker veel op te treden!"