Sjoerd Ars:
Sjoerd Ars: "Alleen het Chinees kreeg ik niet onder de knie". Foto: Nomi Vermeulen Foto:

Sjoerd Ars scoort weer voor De Graafschap

Goalgetter voelt zich na buitenlandavontuur thuis in Didam

DIDAM - De 33-jarige Sjoerd Ars werd als 15-jarige jongen ontdekt door de Graafschap en speelde daarna bij veel profclubs. Dit seizoen is hij weer terug in Doetinchem. Is daarmee de cirkel rond voor de goalgetter? Een gesprek op het vertrouwde nest.

Sjoerd Ars woonde vroeger al in Didam, maar ging zeven jaar geleden in het buitenland voetballen. Inmiddels is hij al weer 4,5 jaar terug in Nederland, maar wat houdt hem in de Liemers? ''Ik voel me erg thuis in Didam, familie, vrienden alles heb ik daar. Het is gewoon een fijn dorp. Lekker rustig en ik hou erg van de rust,'' vertelt hij.

Mooi publiek

Dit seizoen keerde hij op huurbasis terug bij De Graafschap. ''Ik had het niet meer naar mijn zin bij Fortuna Sittard en ik was al eerder in gesprek met mensen van de Graafschap gekomen. Ik dacht 'ik ben hier mijn carrière begonnen, het is ook wel mooi om 'm hier af te sluiten'. Lekker dicht bij huis, mooi publiek en het is gewoon een fantastische club,'' vertelt Sjoerd. Wel is er veel veranderd in de loop van de jaren. ''Vroeger was het wat gemoedelijker, het is nu allemaal professioneler geworden. Vroeger ging je af en toe een biertje met elkaar drinken en ouwehoeren, nu is het veel meer topsportklimaat,'' legt de spits uit. Hij typeert zichzelf als een goalgetter, een echte teamspeler: samen aanvallen, samen verdedigen. "Mijn kwaliteiten komen het beste tot zijn recht in een aanvallend spelende ploeg."

Aziatische Champions League

Zijn mooiste buitenlandse club? ''Iedere ploeg heeft eigenlijk wel iets gehad. Levski Sofia was één van de grootste clubs in Bulgarije. Met die club heb ik in de Europa League gespeeld. Met Tianjin Teda uit China kwam ik in de Aziatische Champions League uit. Met Konyaspor uit Turkije ben ik gepromoveerd, dat werd een fantastisch volksfeest. Het leven in Izmir was ook fijn en gemoedelijk.'' Ook zijn talenkennis verrijkte hij volop in de periode dat hij in het buitenland speelde. ''Over het algemeen sprak je Engels met elkaar, maar op duur kon ik me ook wel verstaanbaar maken in de 'eigen' taal. Alleen het Chinees kreeg ik niet onder de knie,'' vertelt hij lachend. ''Zelf vond ik de nieuwe levenservaringen en de andere speelstijlen, atmosfeer en voetbalbeleving het leukste aan het buitenlandavontuur."

DVC'26

Een laatste brandende vraag: wordt de Graafschap zijn laatste profclub en zo niet, waar zou hij dan nog graag willen gaan spelen? ''De Graafschap wordt waarschijnlijk wel mijn laatste profclub, maar 'you never know!' Ik wilde vroeger graag in Duitsland spelen, als er een aanbod van een Duitse club komt zou ik die aannemen.'' Wat het arbeidzame leven Sjoerd Ars brengt na het hoofdstuk profvoetbal, is nog ongewis.''Ik ben nu al bezig met ontwikkelingen voor de jeugd van DVC '26 en ik zou wel graag een trainersopleiding willen gaan doen. Ik heb ook een hbo-diploma topsportmanagement en ondernemerschap, we zullen zien wat er op mijn pad komt.''