Henk Dekker neemt het woord tijdens een Happy Hour. Foto: Jacques Kok
Henk Dekker neemt het woord tijdens een Happy Hour. Foto: Jacques Kok Foto: Jacques Kok

'Optimaal ondernemersklimaat in de Liemers'

Ondernemersvereniging Lindus wil volgens voorzitter Henk Dekker vooral verbinden

LIEMERS – Verbinden is het codewoord bij Lindus. Deze ondernemersvereniging wil het ondernemersklimaat in de Liemers bevorderen en behartigt de belangen van het lokale bedrijfsleven. Dit doet ze bijvoorbeeld door ondernemers, onderwijs en overheid bij elkaar te brengen en Lindus-leden een netwerkplatform te bieden. Voorzitter Henk Dekker legt uit hoe dit werkt.

"Lindus telt inmiddels meer dan tweehonderd leden, die voornamelijk te vinden zijn op de vierendertig bedrijventerreinen in de Liemers. Maar alle instanties, die wij een toegevoegde waarde vinden voor de vereniging, kunnen zich bij ons aansluiten", begint Henk Dekker. "Zo zitten naast de MKB-verenigingen van de regio ook diverse onderwijsinstellingen als de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en alle Liemerse gemeentes in ons ledenbestand."

Happy Hour

Voor al die leden houdt Lindus negen dinsdagen in het jaar een zogeheten Happy Hour. Dat zijn ledenbijeenkomsten waar leden elkaar ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje. De Happy Hours bieden een afwisselend programma van amusement, kennisoverdracht en bedrijfsbezoeken. Die avonden zijn doorgaans erg populair, ook omdat niet-leden de gelegenheid wordt geboden om twee keer vrijblijvend een Happy Hour bij te wonen. "We organiseren de bijeenkomsten elke keer op een verschillende locatie in de Liemers", vertelt Dekker. "Dat kan bij een horecagelegenheid zijn of bij één van onze leden in het bedrijf. Dat geeft een lid de gelegenheid zich te presenteren. En we merken ook dat onze leden het prettig vinden om een keertje bij een ander in de keuken te kijken. Regelmatig is er ook een kleinschaligere bijeenkomst rond een specifiek thema. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als Smart Maintenance of Zakendoen in Duitsland."

Werkgroepen

Henk Dekker: "Wanneer er ontwikkelingen op een bedrijventerrein zijn, richten we een werkgroep op, meestal op verzoek van de gemeente. In deze werkgroep zitten ondernemers, gemeentes en Lindus met elkaar om tafel om lopende zaken te bespreken en samen tot een plan van aanpak te komen. Buiten deze avonden hebben we natuurlijk ook contact met individuele leden. Dan draait het met name om reflectie: wat vinden de bedrijven goed aan Lindus en wat missen ze? Het is ontzettend belangrijk dat ze wat om Lindus gaan geven."

Voordelen van keuze Dekker

Lindus bestaat nu achttien jaar. De ondernemersvereniging is een samenvoeging van ondernemersvereniging Duiven en Industrieclub de Liemers. Henk Dekker is duidelijk: "We willen ons beperken tot de Liemers, maar moeten geen hekwerk worden. Eén van de redenen dat ze mij destijds vroegen als voorzitter is dat ik veel contacten heb in Arnhem. Daar ben ik twaalf jaar voorzitter geweest van Business Club Vitesse-Gelredome." Die contacten kwamen onlangs nog van pas, toen er vanuit Lindus een werkgroep werd opgericht voor het doortrekken van de A15. In deze werkgroep wordt samengewerkt met Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA). Ook de Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat zitten daarbij aan tafel. "Zij zijn dolgelukkig dat dit initiatief nu vanuit de ondernemersgroep komt, want normaal komt die pas achteraf", weet Henk Dekker. "En voor ons is het handig, dat we op deze manier een beetje invloed kunnen uitoefenen."

"Een ander voordeel van mijn voorzitterschap was dat ik al met pensioen was. Ik kom van oorsprong uit een druk bouwwereldje en vond het moeilijk om in één keer niks doen. Ik werk zo'n twintig uur per week op vrijwillige basis voor Lindus. Dat is heel afwisselend: de ene keer zit ik met de Provincie aan tafel, dan weer met Rijkswaterstaat of de gemeente." Hoelang hij nog door wil gaan? "Eind oktober heb ik er zes jaar opzitten. Dan kan ik in principe herkozen worden voor mijn laatste periode van drie jaar. Maar dat heeft ook te maken met mijn gezondheid en of de leden mij nog willen."

Goed nieuws

Henk Dekker kijkt met een tevreden gevoel terug op de afgelopen periode. "Het is enorm goed nieuws dat de gemeenteraden onlangs de startnotitie van de Liemerse Economische Visie hebben goedgekeurd. Hierin stellen we als regio een gezamenlijke koers vast om onze economische kracht verder te ontwikkelen." En er is meer: "We zijn bijvoorbeeld druk bezig om enkele bedrijventerreinen te revitaliseren. Daarnaast werkt ons Duurzaam Expertise Centrum (DEC) inmiddels nauw samen met de Groene Allianties. Deze nieuwe organisatie, de Groene Allianties de Liemers, zet zich in voor de verduurzaming en het toekomstbestendig maken van de bedrijventerreinen."

Toekomst

Het voornaamste toekomststreven van Lindus is om haar ledenbestand verder uit te breiden. "Daarnaast willen we graag op alle bedrijventerreinen goed vertegenwoordigd zijn. Nu zijn we vooral op de terreinen langs de A12 echt sterk." Lindus wil zich ook meer en meer op het onderwijs richten. Henk Dekker: "We hebben Harald Wiggers (rector van het Liemers College, SD) in ons bestuur zitten. Hij benadrukt het belang van goede contacten tussen scholen en bedrijven, aangezien 30% van de jongeren in de toekomst bij bedrijven zit."

Door nauwer samen te werken met scholen wil Henk Dekker er ook voor zorgen dat er meer hogergeschoolden voor de Liemers behouden blijven. "Op dit moment trekt het grootste deel nog naar het westen. En dat is niet positief voor deze regio."

Eén gemeente?

Henk Dekker denkt dat Lindus met zijn samenwerking tussen vijf gemeenten vrij uniek is, maar bekent ook af en toe een beetje jaloers te zijn op de OKA uit Arnhem. "Zij hebben rechtstreeks contact met de wethouder, waar wij met vijf verschillende wethouders van doen hebben. Dat is soms lastig. Er zijn veel goeie initiatieven in de Liemers, maar die sluiten helaas niet altijd helemaal op elkaar aan." Het liefst zou Dekker dan ook zien dat de Liemers één gemeente wordt, maar dat lijkt ijdele hoop. Dus blijft het voorlopig bij samenwerkingen zoals Lindus. "We zijn maar kleine gemeentes, maar met elkaar kunnen we veel betekenen", sluit Henk Dekker af.

De bijeenkomsten van Lindus - zoals deze in Gouden Handen 's-Heerenberg - worden altijd goed bezocht. Foto Jacques Kok