Op de fiets.
Op de fiets. "Ik ben lid van de Duivense Toerclub Duiven. Ik heb helaas bijna nooit tijd om mee te rijden." Foto: Sjoerd Geurts Foto:

'Drie leuke dorpen en veel bedrijvigheid'

Burgemeester Rik de Lange voelt zich thuis in 'zijn' Duiven

Vier jaar bekleedt Rik de Lange nu de burgemeesterspost in Duiven. Dat bevalt hem uitstekend. Hij werkte tot 1994 in verschillende functies in het middelbaar beroepsonderwijs om daarna de overstap te maken naar de geestelijke gezondheidszorg. In die sector was hij werkzaam als directeur en organisatieadviseur. In 2005 deed zich de kans voor om fulltime in de politiek te stappen en werd hij wethouder in Zutphen. Een gesprek over zijn ambities, Duiven en de regio.

Waarom heeft u ervoor gekozen om de politiek in te gaan?

"Ik had al tijdens de middelbare school veel belangstelling voor politiek en geschiedenis. Geschiedenis gaat ook veel over politieke stromingen zoals het socialisme en liberalisme. Dat heeft me altijd geboeid, net als staatsinrichting. Vanuit deze interesse ben ik geschiedenis gaan studeren op de lerarenopleiding. Op het moment dat zich echter de kans voordeed om in de politiek te stappen als wethouder in Zutphen, heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Toen ik nog in het onderwijs zat, werd ik lid van de PvdA. Tijdens de afdelingsvergaderingen maakte ik wethouders mee en dacht ik: 'dat lijkt me heel interessant'. Die interesse is altijd gebleven. Ik heb in verschillende afdelingsbesturen gezeten in Hengelo (Ov), Emmen en in Zutphen. In Zutphen ben ik ook raadslid geweest en daarna ben ik wethouder geworden. Dat heb ik negen jaar gedaan."

Sinds 1 december 2013 bent u burgemeester van Duiven. Waarom Duiven?

"Ik vond voor mezelf dat twee termijnen als wethouder een mooie tijd was. Dus ging ik tegen het einde van mijn tweede termijn nadenken over een vervolgstap in mijn leven. Dan is burgemeester een mooi vervolg van een carrière als wethouder. Ik wilde die stap graag zetten in Duiven. Duiven is een gemeente die veel te bieden heeft. De gemeente heeft drie leuke dorpen met een rijk verenigingsleven, veel bedrijvigheid en werkgelegenheid.

'Een belangrijk proces

is het stimuleren van

initiatieven in buurten en wijken'

Een andere leuke bijkomstigheid is dat ik van oorsprong uit Arnhem kom. De eerste keer dat ik hier rondliep om een kijkje te nemen in de gemeente, kwam ik mensen tegen die ik uit Arnhem kende. Dat gaf meteen een heel vertrouwd gevoel. En ook een broer van mij woont in de gemeente. Dus ik heb Duiven al heel lang kunnen volgen, al doe je dat als burgemeester natuurlijk op een heel andere manier."

Wat vindt u bijzonder aan de regio de Liemers?

"De geschiedenis van de Liemers. De regio ligt ingeklemd tussen grote rivieren en is ook altijd bedreigd door het water. Het is geen rijke regio. De mensen moesten hard werken om letterlijk en figuurlijk het hoofd boven water te houden. Ook interessant zijn de historische wortels in de gemeente. Daar ben ik eigenlijk in de loop van de tijd steeds meer achter gekomen. Duiven bestaat als gemeente nu iets meer dan tweehonderd jaar en heeft een geschiedenis die aan de Duitse geschiedenis verwant is. Het gebied hoort pas 200 jaar echt bij Nederland, daarvoor viel het onder Kleef. Ik vind het interessant hoe dat doorademt in de huidige tijd, bijvoorbeeld in de processies en de schutterijen."

Bij Hope XXL streven wij ernaar dat alle inwoners van de Liemers hun leven een acht kunnen geven. In DLHG-Courant willen we onze inwoners positief nieuws brengen. Wat vindt u van dit initiatief?

"Het is een goed initiatief, maar ik vind wel dat het om evenwicht draait. Als je alleen maar doet alsof er nooit wat aan de hand is, dan doe je het niet goed. Als je naar de gemiddelde Nederlander kijkt zijn de meeste mensen best tevreden over dit land. We zitten al dicht in de buurt van die 8 die HopeXXL nastreeft. We leven lang, gemiddeld steeds langer en we zijn op hoge leeftijd vaak in goede gezondheid. Er is goed onderwijs, we wonen vaak goed en veel mensen hebben werk. Ik denk dat het een voorrecht is in dit land te leven en het is goed daarover te berichten. Maar niet iedereen heeft alles mee en er is nog genoeg te verbeteren. Ook dat verdient aandacht in een krant. Een tandje extra voor het goede nieuws is prima, maar vergeet niet dat het niet met iedereen altijd goed gaat. Er zijn ook mensen zonder werk, mensen die ziek zijn, slecht wonen en hun kinderen niet altijd kunnen bieden wat ze zouden willen."

Wat zijn in uw ogen belangrijke punten voor de burger die voor een 8 kunnen zorgen?

"Ik denk toch dat goede sociale voorzieningen, werk, al dan niet betaald, zinvol bezig zijn met je leven en een goede gezondheid voor veel mensen de belangrijkste dingen zijn. En we moeten samen het leven leuk maken. De activiteiten, evenementen en voorstellingen in de Ogtent en op het Remigiusplein in het centrum van Duiven dragen daaraan bij, net als de cafeetjes en terrassen. Dat was ook de bedoeling en dat horen wij gelukkig ook terug."

Wat zijn op dit moment belangrijke bestuurlijke issues binnen de gemeente Duiven?

"Een van de belangrijke bestuurlijke issues is de doortrekking van het tracé van de A15: vanaf Elst takt straks het tracé aan in de buurt van Zevenaar. Het is een moeilijk dossier. Enerzijds treft het de mensen die aan die weg wonen, anderzijds biedt de nieuwe weg ook nieuwe kansen voor de bedrijvigheid en werkgelegenheid. We proberen als gemeente de schade die de A15 oplevert voor mensen, het landschap en de natuur op te vangen." Hij vervolgt: "Een ander belangrijk proces is het stimuleren van initiatieven in buurten en wijken en het faciliteren van onze verenigingen. We bieden de mogelijkheid zelf initiatieven te ontplooien en mee te praten en mee te denken over de dingen die de gemeente doet. De gemeente is op dit ogenblik financieel gezond. Wat wel lastig is, is dat we graag onze bedrijfskavels willen verkopen, maar dat de provincie daarin juist wil snoeien. Gelukkig liggen de bedrijventerreinen van Duiven goed in de markt en is er veel belangstelling voor. Ik vind het erg belangrijk dat de gemeente een vangnet heeft voor mensen die het door allerlei omstandigheden moeilijk krijgen. Eenzaamheid van ouderen is ook een belangrijk punt van aandacht. Initiatieven uit onze samenleving kunnen er aan bijdragen dat mensen opgenomen worden in de gemeenschap. Dat kan een deel van het antwoord zijn op de eenzaamheidsproblematiek. Ik denk dat ouderen het heel erg op prijs stellen dat ook vanuit de jongere generatie belangstelling is voor ouderen, zodat oud en jong samen activiteiten en projecten bedenken en uitvoeren."

Heeft u nog doelen die u graag zou willen bereiken in Duiven?

"Jullie gaan voor een 8 in de Liemers. Het zou wel mooi zijn als we samen juist die dingen kunnen vinden die ervoor zorgen dat die 8 bereikt wordt. Wat meer concreet hoop ik dat we plezierig kunnen samenleven en het goede vangnet kunnen bieden voor mensen die het moeilijk hebben. En hoop ik dat we ondanks de pijn die er is over de A15, we er toch in slagen om dat zo goed mogelijk te doen."

Wat zijn uw verdere persoonlijke ambities binnen de politiek?

"Ik vind het vooral heel boeiend en uitdagend om burgemeester van Duiven te zijn. Ik wil een toegankelijke burgemeester zijn voor iedereen, goed luisteren naar onze inwoners en ervoor zorgen dat het goed gaat met Duiven. Wat betreft mijn ambities in de politiek, ik ben 61. Dan zit je in het laaste deel van je loopbaan. Dan kijk je naar wat je gedaan hebt in je werkzame leven. Dan vind ik het vooral heel mooi dat die loopbaan mij uiteindelijk naar Duiven heeft gebracht. Ik werk met veel plezier in deze mooie gemeente."

'We moeten de pijn

van de A15 zoveel

mogelijk verzachten'

Het burgemeesterschap kost veel tijd. Heeft u buiten uw werk om nog tijd voor hobby's?

"Zeker! Er is nog genoeg tijd om leuke dingen te doen. Ik speel klassiek gitaar en rijd graag motor. Ik schaak graag, ben lid van de Arnhemse Schaakvereniging en kijk veel sport. Ik ga weleens naar Vitesse, maar ik vind lokale sport ook leuk. Ik bezoek allerlei soorten concerten en ik hou van lekker eten, koken en fietsen. Ik ben lid van de Duivense Toerclub Duiven. Ik heb helaas bijna nooit tijd om mee te rijden." Last but not least: "Ik heb ook een leuke vriendin, maar dat kun je geloof ik niet echt een hobby noemen."