Leo van Paassen en Jan de Ruiter (rechts)
Leo van Paassen en Jan de Ruiter (rechts) Foto:

Uit het archief van HOPE XXL

Op de foto is een vergadering gaande met Leo van Paassen en de vier Liemerse burgemeesters van weleer.

Nog voordat HOPE XXL echt bestond, maar wel nadat Leo van Paassen, destijds directeur van Rabobank De Liemers, al had ingestemd met het idee HOPE XXL op te richten, vroegen we de vier burgervaders op de koffie.

Uit Zevenaar Jan de Ruiter, uit Rijnwaarden Mark Slinkman, uit Westervoort Jos Geukers en uit Duiven Henk Zomerdijk. We schrijven 2009.

Het idee achter HOPE XXL was: een wereldperspectief op papier zetten en dat aan te bieden bij de Verenigde Naties in New York. Het kwartet fronste de wenkbrauwen bij zoveel ambitie maar… snelle denkers als ze zijn, waren zij al snel aan het meefilosoferen.

Vraag vanuit HOPE XXL en de bank was of ze moreel support wilden leveren, zitting wilden nemen in de Raad van Aanbeveling en wilden meedenken en adviseren?


Dat wilden ze. We konden altijd een beroep op ze doen. Ze waren er dan ook bij toen we jaren later besloten om in de Liemers het gedachtegoed van HOPE XXL ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren.

Tijdens die bijeenkomst, met onder andere de Commissaris van de Koning Clemens Cornielje, Jan Terlouw, professoren, ondernemers, rectoren van de middelbare scholen, wethouders en raadsleden, waren ze weer present. Geukers was ondertussen vervangen door de even daadkrachtige Arend van Hout. Ook tijdens deze cruciale vergadering waren ze onverminderd enthousiast en stimuleerden zij de jongeren van HOPE XXL om juist nu vooral door te gaan.


Toen Jan de Ruiter in 2016 stopte als burgemeester en Leo van Paassen na acht jaar het voorzitterschap van HOPE XXL wilde overdragen, was De Ruiter degene die het stokje overnam. Henk Zomerdijk is ondertussen met pensioen. Mark Slinkman nu burgemeester van Berg en Dal.


Het waren deze vier heren die in het begin hun vertrouwen uitspraken en in een goede afloop geloofden.