Afbeelding
Foto:

Multatuli opnieuw bekeken!

"Het is tijd om te oogsten" zei Multaboni als reactie op Multatuli. "Een zaaier ging uit om te zaaien" is de zin van Multatuli waar Multaboni op reageert. Het is een aansporing om na te denken en na te blijven denken.

Multatuli schreef 1282 ideeën, elk als aansporing om na te denken. Multaboni gaat verder met deze ideeën, te starten met idee 1283, "Het is tijd om te oogsten". Het is tijd om na te denken. Na te denken over de ideeën van Multatuli en Multaboni. "Ik bid u in myn kleed geen bewys te zoeken voor wat ik zeide, maar een aansporing om te overdenken wat ik gezegd heb." Dat is het doel van Multatuli. Zijn eerste drie ideeën:

"1. Misschien is niets geheel waar, en zelfs dàt niet." Het eerste idee van Multatuli, gelijk een cliffhanger. Wat is waar en wat is niet waar? Is wat wij als waar beschouwen waar? Nadenken is niet alleen nadenken, het is inzien, discussie, herkenning en erkenning. Elk idee van Multatuli lijkt een achterliggende gedachte te hebben, maar is dit waar?

"2. Twee linker-handschoenen maken geen paar handschoenen. Twee halve waarheden maken geen waarheid." Welke waarheid is in dit geval waar? Misschien is niets geheel waar, en zelfs dat niet. Alle ideeën van Multatuli lijken aan elkaar gekoppeld. Gekoppeld door waarheid en wijsheid en de aansporing tot nadenken.

"3. Wie twaalfmaal zegt: ik zou… zegt elfmaal 'n bêtise." Dom ben je de eerste elf keer, maar de 12e keer niet meer. Is het dwaas te herhalen of is het een goede manier om te onthouden? Zet het aan tot nadenken of herhaal je simpelweg? Is het dwaas dit idee twaalf keer te herhalen of denk je er dan extra over na? Nadenken over het idee van herhalen. Nadenken over de ideeën van Multatuli en Multaboni.