"We willen laagdrempelig zijn." Foto:

Gerald Waijer: 'We willen vooral boeven vangen'

ZEVENAAR - Gerald Waijer is Operationeel Expert Wijkagent van Zevenaar. Hij heeft verschillende taken gehad bij de politie in de regio de Liemers: hij is vijf jaar in surveillancedienst geweest, hij was acht jaar wijkagent in Duiven en deze zomer is hij drie jaar Operationeel Expert Wijkagent van Zevenaar. Een gesprek.

Waarom bent u wijkagent geworden?

"Ik ben destijds wijkagent geworden, omdat je heel gericht met mensen aan de slag kan. Als je in surveillancedienst zit, heb je nooit de tijd om te investeren in een probleem, in een gezin of in een misdrijf/zaak. Als wijkagent krijg je een bepaald gedeelte van de gemeente onder je en daar kun je aan de slag."

Wat houdt het in om Operationeel Expert Wijkagent te zijn?

"Als Operationeel Expert wijkagent pak ik samen met collega's de zaken aan die zich aandienen. Dat zijn wijk-overstijgende zaken. Wij zitten bij overleggen van personen uit de wijk die problemen voorzaken. Daarnaast ben ik ook het aanspreekpunt voor de gemeente. Ik heb vanuit mijn rol nu ook bepaalde thema's onder me waarmee we aan de slag gaan. We zijn onder meer bezig met het Donkere Dagen Offensief, motorclubs, persoonsgerichte aanpak en burgerparticipatie, zoals WhatsApp groepen."

Afgelopen jaren gaat het in het nieuws veel over geweldpleging tegen hulpverleners. Heeft u dit ook ervaren?

"Met oud en nieuw niet zozeer, maar in het verleden hebben we dat hier wel ervaren. De laatste jaren is het op dat gebied hier wel rustig. Afgelopen jaar, dat blijkt ook uit de cijfers, is het landelijk gezien enorm gedaald."

Hoe probeerde u toen geweld te voorkomen?

"We zitten met de gemeente om tafel om te kijken welke feesten er zijn en dan spreken we van tevoren probleempersonen aan. Afgelopen jaar zijn er ook vuurwerkacties geweest. We zijn zeker tien woonadressen ingestapt waar we illegaal vuurwerk hebben aangetroffen dat eventueel gebruikt kan worden voor vernielingen of misschien om te gooien naar politie. Dus we proberen ter preventie dingen te doen met elkaar en met netwerkpartners."

Heeft uw werk veel invloed op uw persoonlijke leven?

"Als wijkagent kun je wel de vooruitgeschoven post van de politie zijn als je jezelf veel laat zien en praatjes maakt. Mensen gaan je herkennen. Destijds zat ik veelvuldig op Twitter en ik heb nog steeds mijn eigen Twitter-account. Dat werkt heel positief. Je hoeft natuurlijk niet altijd te bekeuren, met een waarschuwing of een gesprek kun je er ook voor zorgen dat het niet nog een keer gebeurt."

Welke positieve bijdrage hoopt u te leveren aan de wijk/buurt?

"We willen vooral boeven vangen en hopen mensen te helpen die de hulp nodig hebben. We moeten optreden tegen criminelen, maar daarnaast heb je als wijkagent de mooie verantwoordelijkheid om ze daarna niet laten vervallen in het oude gedrag. Toen ik wijkagent was in Duiven was ik nauw betrokken bij gezinnen waar ik soms wel maandenlang over de vloer ben geweest.

We willen laagdrempelig zijn en daarom proberen we op sociale media preventietips te geven en we geven informatie prijs over de dingen die we doen."