Het buiten zijn en werken in de natuur geeft een heerlijk gevoel. Foto: Harry Bouman
Het buiten zijn en werken in de natuur geeft een heerlijk gevoel. Foto: Harry Bouman Foto:

Wilgenknotten door jong en oud

DUIVEN - Al jaren zetten vrijwilligers in de Liemers zich in voor de natuur. Zo is sinds 1997 de door Peter Mekkink opgerichte Stichting Knotploeg Duiven actief. Ongeveer veertig vrijwilligers werken elke drie weken op zaterdag in de natuur om mooie wilgen te onderhouden. De redactie van deze krant liep vorige maand een dagje mee.

We starten aan de Oliemolen in Pannerden. Een mooi, groot natuurgebied met aan de zijkanten enorm veel wilgen. Door uitbreiding van het team kan de knotploeg nu ook grotere stukken natuur aanpakken dan voorheen. Vele locaties krijgt de ploeg toegewezen door bijvoorbeeld Staatsbosbeheer en Waterschap Rijn en IJssel, voor hen zijn deze locaties geen prioriteit. Het knotseizoen begint in november. Ongeveer tien keer per jaar vindt een knotdag plaats.

Het vrijwilligersteam bestaat uit een gevarieerde, grote groep mensen van alle leeftijden. De twee jongste deelnemers, Jorne en Marije, zijn pas elf en zestien jaar oud. De oudste deelnemer had hun opa kunnen zijn, hij is al in de zeventig. Iedereen is dus welkom bij dit team. De hoofdreden dat ze meedoen aan deze knot-ochtenden, is vooral voor de natuur. Het buiten zijn en werken in de natuur geeft een heerlijk gevoel, ondanks de kou in de wintermaanden. Ook het werken in teamverband ervaren de deelnemers als leuk en aangenaam.

Basisscholen

Om het knotten wat meer betekenis en animo te geven, nodigt de ploeg elk jaar ook drie basisscholen uit om een dagje mee te knotten. Zo leren de kinderen waarom er geknot wordt en ook heel belangrijk: wat vrijwilligerswerk nou eigenlijk inhoudt. Stiekem hoopt voorzitter Joop Bakker natuurlijk dat er hierdoor ook weer nieuwe leden worden toegevoegd aan de ploeg.