Afbeelding
Foto:

World's Best News: daling kernwapens

Over kernwapens praten is niet het meest gezellige onderwerp. De angstaanjagende beelden van een kernwapenoorlog zullen vast wel eens door uw hoofd hebben gespookt. Misschien kunnen we u opvrolijken met het goede nieuws dat ondanks de dreigementen van Iran, Noord-Korea en Trump het aantal kernwapens wereldwijd is afgenomen: de anti-kernwapenverdragen hebben hun vruchten afgeworpen.

De zogenoemde Koude Oorlog-mentaliteit lijkt terug van weggeweest. Het nieuws van Trump om nieuwe kernwapens aan te schaffen werd door veel landen niet hartelijk ontvangen. Geen wonder: de Koude Oorlog wordt aan dreigementen over kernwapens gekoppeld. In deze tijd lagen er ruim 70.000 kernwapens opgeslagen.

Rusland en de VS lopen nog steeds voorop als het gaan om het bezit van deze kernwapens, 93% van alle kernwapens in de wereld is in handen van deze landen.

Verdrag tegen kernwapens

Vorig jaar werd er een verdrag tegen kernwapens getekend door meer dan de helft van alle landen in de wereld. Door dit akkoord zouden alle kernwapens in de wereld uitgeroeid moeten worden. Er werd jarenlang campagne gevoerd voor dit akkoord. Het idee is ontstaan bij de ICAN, een vereniging van activisten, wetenschappers en religieuze leiders. Met resultaten: het akkoord van vorig jaar én een Nobelprijs. Het akkoord geeft een duidelijk signaal: de wereld wil eindelijk eens af van al die kernwapens'.

Helaas hebben de grootste kernwapenmachten het verdrag niet ondertekend. Desondanks is er een sterke daling te zien. In 2010 waren er nog zo'n 22.000 kernwapens, dat zijn er nu zo'n 15.000. Het blijft een schokkend aantal, maar we kunnen concluderen dat we vergeleken met de jaren '80 de goede kant op gaan.