Er wordt twee keer in de week getraind. Foto: Froukje Koremans (Shots by Froukje)
Er wordt twee keer in de week getraind. Foto: Froukje Koremans (Shots by Froukje) Foto:

Pigeons on Wheels gouden greep

DUIVEN - "Het was een droom voor mij om rolstoelbasketbal te integreren in de vereniging en nu is die droom werkelijkheid geworden," zegt Taco Jansen, voorzitter van de Duivense basketbalvereniging Pigeons over de oprichting van een rolstoelbasketbalteam binnen zijn club: Pigeons on wheels.

Zelf zat hij ook korte tijd in een rolstoel na een heftig auto-ongeluk. "Omdat ik zelf op dat moment fanatiek sporter was heeft me dat aan het denken gezet over sporten als iemand met een beperking." Pigeons startte in 2017 met het rolstoelbasketbalteam. Taco Jansen: "We vonden dat er binnen de club meer mogelijkheden moesten zijn voor mensen met een beperking." Door zijn eigen ervaring was hij er extra op gebrand om dit te realiseren.

De deelnemers van het team komen uit de wijde omgeving. Dat komt omdat de andere dichtstbijzijnde clubs die rolstoelbasketbal aanbieden in Apeldoorn en Nijmegen zitten, de Duivense basketbalvereniging heeft dus een groot gat opgevuld. Tot nu toe zaten er vooral leden van 18+ in het team, maar de club is nu druk bezig met het maken van een plekje voor kinderen met een beperking die interesse hebben. Pigeons on Wheels traint twee per week, op de woensdag met twee trainers en op de vrijdag trainen ze zelf. Wie interesse heeft kan de eerste keren een rolstoel lenen van de vereniging. Wie officieel mee gaat doen kan een rolstoel aanschaffen via de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) afdeling bij de eigen gemeente. Pigeons on Wheels speelt wedstrijden in een competitie met teams uit het hele land. De leden zijn dolenthousiast. "In het team hangt een fijne sfeer. Als je er voor de eerste keer bent en meedoet word je goed geholpen en opgenomen in de groep. Het rolstoelteam is helemaal een met de rest van de vereniging en iedereen draagt zijn steentje bij."