Dustin Eier oefent in de Liemers. Foto: Sem Roelofs
Dustin Eier oefent in de Liemers. Foto: Sem Roelofs Foto:

Van camping naar wereldtoneel

REGIO - Van Hongarije naar Amerika en van Slovenië naar Indonesië, de 23-jarige Dustin Eier zal zich niet snel vervelen. Ondanks zijn handicap tafeltennist hij overal ter wereld. Met de Liemers als oefenbakermat. De sportieveling uit Hellevoetsluis traint niet alleen op Papendal, maar ook in Zevenaar en Duiven.

"Het is tafeltennis en geen pingpong!" Zo, dat is er uit. Volgens Dustin wordt pingpong vaak geassocieerd met een campingactiviteit. Dat is ook de plek waar Dustin begon met de sport, maar inmiddels is het serieuze business geworden.

Zeven jaar geleden werd de grootste hobby van Dustin aangewakkerd toen hij besloot zich aan te sluiten bij een sportclub na een zogeheten talentendag op sportcentrum Papendal.

Dustin heeft een congenitale spierdystrofie, een aandoening waarbij het eiwit Merosine onvoldoende wordt aangemaakt in zijn lichaam. Dit zorgt ervoor dat zijn spieren zich niet goed kunnen ontwikkelen. Daardoor is hij minder beweeglijk en heeft hij minder kracht. Toch blijft Dustin optimistisch en gedisciplineerd tijdens zijn sport. "Iedereen heeft een eigen speelstijl, of je nou valide of invalide bent. De regels voor het spel veranderen er voor mij ook niet op," vertelt Dustin. Dustin laat zich minimaal hinderen door zijn handicap.

Sterker nog, hij gaat naar internationale ranglijsttoernooien om zichzelf daar te ontwikkelen in de hoop op een kwalificatie voor het WK en zelfs voor de paralympische spelen. Om dit doel te bereiken traint Dustin tien keer twee uren in de week. Buiten de tafeltennistafel om is Dustin bezig met een opleiding als medisch biologisch analist. Op zijn school heeft hij een aangepast rooster, zodat er ook tijd is zodat zijn sportieve leven zich kan ontwikkelen. "Hij is er vaker niet dan wel", grappen enkele medescholieren.

Op de vraag wat de kunst achter zijn sport is, antwoordt hij: "Pingpong, sorry tafeltennis, is een verrassend mentaal spel. Je moet constant kunnen anticiperen op de volgende bal van je tegenstander. Het is soms net een schaakspel. Het is goed voor zowel lichaam als geest dus. De keerzijde van de medaille is echter wel een hoop frustratie tijdens het spelen."

Dustin zou mensen graag willen oproepen om ook te gaan tafeltennissen. "Tafeltennis is relatief zwak vertegenwoordigd in Nederland. Ik wil de sport graag zien opbloeien.Eén tip geeft hij aan iedereen mee: "Laat je vooral niet weerhouden door een handicap. Sport kan een verrijking van je geest zijn."