Frank Futselaar:
Frank Futselaar: "Je presteert het beste als je het leuk vindt en gelukkig bent." Foto: Floortje van Lierop Foto:

Frank Futselaar droomt van Olympische Spelen

Westervoorter maakt van hardlopen zijn professie

WESTERVOORT - Van amateurvoetballer naar professioneel hardloper. Het is Westervoorter Frank Futselaar (26) gelukt. Zijn droom? Kwalificatie voor de marathon van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Als dat lukt komt er een tattoo met vijf ringen. Wellicht op zijn voet, want daar heeft hij het uiteindelijk mee gedaan.

Professioneel hardloper. Frank Futselaar traint tien keer in de week trainen bij Running Team Liemers van Zevenaarder Titus Fierkens. Allemaal dankzij een sponsortraject dat is opgezet door Hans Frieling. Negen bedrijven en een selecte groep 'Vrienden van' gaan Futselaar ondersteunen in zijn missie: deelname aan de Olympische Spelen in 2020. Slechts twee dagdelen in de week blijven er over om op een basisschool les te geven. Het opgeven van zijn reguliere baan als leraar voor een fulltime job als hardloper viel Futselaar zwaar. Want afwisseling is erg belangrijk voor voor hem. "Ik kan me moeilijk focussen op één ding. Lesgeven op een middelbare school of basisschool is geweldig. Dat je professioneel sporter bent betekent niet meteen dat dat het enige is in je leven. Je presteert het beste als je iets leuk vindt en gelukkig bent. Wanneer je alleen maar bezig bent met hardlopen is dat niet het geval."

Feestje

Af en toe is er daarom ook tijd voor een feestje. "In overleg met de coach doe je de volgende dag op de training gewoon iets rustiger aan. Het is wel een voordeel dat ik laat ben begonnen met mijn carrière. Ik heb een studentenleven gehad en daarom heb ik nu minder de behoefte om te feesten." Hij heeft geen strak voedingsdieet. "Gewoon normaal doen en gevarieerd eten is voldoende."

Voetbal

Frank voetbalde van jongs af aan en had daardoor altijd al een goede conditie. Hij rende tijdens trainingen en wedstrijden het hele veld over. Zijn vader liep zelf altijd hard en motiveerde hem om mee te doen met een hardloopwedstrijd. Hij deed mee met een 'kidsrun' en werd tweede en dat terwijl hij viel bij de start. Op zijn veertiende liep hij tijdens een wedstrijd verkeerd, maar werd hij ook daar tweede. Na deze wedstrijd kwam een man naar Frank toe die vroeg of hij bij Ciko in Arnhem wilde komen trainen. Daar trainde het hardlooptalent drie jaar.

Op zijn 22e kwam de hardloper dankzij een vriend bij het succesvolle Running Team Liemers terecht. De atleten trainen onder de bezielende leiding van Titus Fierkens op de baan bij Atletiek Vereniging De Liemers in Zevenaar.

Als Nederlands kampioen op de tien kilometer is Frank Futselaar gemotiveerd om zijn eigen tijden te verbeteren en naast sneller ook tactisch beter te worden. "Steeds jezelf verbeteren is het mooiste wat er is." Nu hoopt hij het hoogste haalbare te behalen in de sport: de Olympische Spelen. Op zijn lievelings hardloopschoenen van Nike moet dit lukken. Doping komt er niet aan te pas bij dit talent. "Het gaat tegen principes in van de eerlijke sport. Er zou meer voorlichting over gegeven moeten worden."