Kim Booltink helpt ook bij de lessen. Foto: Kim Kleijkers
Kim Booltink helpt ook bij de lessen. Foto: Kim Kleijkers Foto:

Kim Booltink geniet bij 'De Eilandruiters'

'Iedereen draagt zijn steentje bij'

LOBITH - Twee jaar geleden kwam Kim Booltink met haar paard op manege 'De Eilandruiters' in Lobith. Geen gewone manege, want de vereniging wordt geheel gerund door vrijwilligers. Iedereen draagt er zijn steentje bij. Ook Kim werd één van de vaste vrijwilligers op de manege. "Vele handen maken licht werk is mij altijd geleerd."

"Het is altijd heel gezellig op de manege en je ziet een hoop blijde gezichten." Niet alleen de gezelligheid is een reden voor Kim om naar de manege te komen, er is namelijk altijd wel iets te doen. "Het is niet zoals het gras van een voetbalveld maaien of zorgen voor schone tenues voor de hockey. We werken met levende dieren en die hebben verzorging nodig. Als een paard slecht loopt kun je niet zoals bij een lekke bal even snel een nieuwe pakken."

Klusjesdag

Niet alleen de paarden worden goed verzorgd, ook de manege zelf wordt zo goed mogelijk onderhouden en ondanks dat het geen grote manege is, is er toch veel te doen. Het bestuur, dat ook geheel uit vrijwilligers bestaat, vergadert een keer per zes weken en bespreekt onder andere wat er allemaal gedaan moet worden. Ook houdt het bestuur eens in de zes weken een klusdag om zoveel mogelijk kleinere klusjes te doen. Daarnaast wordt er een keer per jaar een vrijwilligersmiddag georganiseerd, waarbij de vrijwilligers in het zonnetje gezet worden. "Wat ik allemaal als vrijwilliger doe? Oef, haha, heel veel."

Stallen uitmesten

Samen met andere vaste vrijwilligers zorgt Kim er onder andere voor dat het terrein van de manege netjes is geveegd. In het voorjaar en de zomer proberen ze het onkruid tegen te gaan en snoeien ze de struiken om de weides. "Alle paarden worden gevoerd, zowel de paarden van pensionklanten als de manegepaarden. We mesten de stallen uit, zetten de paarden in de wei, zodat ze hun benen kunnen strekken. 's Avonds halen we ze uit de wei voor de lessen."

Daarnaast draait Kim nog kantinediensten en maakt ze ook de kantine schoon. Ze helpt met schilderwerk in en om de manege en maakt de stallen spinnenweb vrij. Ook helpt ze bij de lessen door de kinderen en de volwassenen de weg te wijzen en te laten zien hoe je een paard poetst en op- en afzadelt.

Ontzettend gezellig

Gemiddeld is Kim wel twee tot drie uur per dag kwijt op de manege, maar ze vindt het zeker de moeite waard. "Iedereen draagt zijn steentje bij en wat vooral gezellig is, is dat NL Doet elk jaar terugkomt. Iedereen komt dan naar de manege om te helpen en de vele handen maken dan licht werk. Dit jaar was NL Doet op zaterdag 10 maart. De manege zorgde hierbij net als bij elke klusdag voor eten en drinken. "Ook dit jaar sloegen weer veel mensen de handen ineen en was het een gezellige dag."