De pasvorm is één van de belangrijkste aspecten van het overhemd.
De pasvorm is één van de belangrijkste aspecten van het overhemd. (Foto: mike)

Alle soorten overhemd pasvormen op een rij

  Zakelijk

Overhemden worden gemaakt in verschillende pasvormen. Sommige merken hanteren tot wel zes verschillende pasvormen. Door alle verschillende pasvormen (ook wel fits genoemd) zien sommige heren de bomen door het bos niet meer. In dit artikel worden de verschillende pasvormen uitgelegd en kom je erachter welke pasvormen er vroeger waren. De pasvorm is namelijk één van de belangrijkste aspecten van het overhemd. Zodra je je pasvorm weet, hoef je een nieuwe overhemd niet retour te sturen. Dit is beter voor het milieu en scheelt in de portemonnee. Benieuwd lees dan verder?

Hoe was het vroeger?

Nog geen drie decennia geleden was het makkelijk. Een overhemd had één pasvorm en je kocht het overhemd op basis van boordmaat. Daarnaast wist je vrij precies hoe het overhemd zal vallen, want elk model was recht gesneden. Wanneer het overhemd te wijd was, liet je er door een kledingmaker aan de achterkant coupenaden inzetten. Pas later kwamen de meer getailleerde modellen. 

Alle soorten overhemd pasvormen

Overhemd pasvorm 1: comfort fit 
Comfort fit overhemden zijn niet getailleerd model. Een shirt met deze pasvorm valt (vaak) breder op de buikstreek dan op de borststreek. Shirts met een comfort fit pasvorm zijn het meest geschikt voor mannen die genieten van veel bewegingsvrijheid en voor mannen met een buik. 

Overhemd pasvorm 2: regular fit
Regular fit overhemden zijn het oudst. De shirts hebben een rechte pasvorm. Overhemden met deze fit zijn geschikt voor mannen met een buik of voor mannen die van bewegingsvrijheid genieten. Een andere benaming voor regular fit is classic fit. Classic komt van het woord klassiek en geeft aan dat dit de pasvorm van weleer is geweest. 

Overhemd pasvorm 3: modern fit
Modern fit overhemden zijn in essentie de eerste fit die na het rechte model kwam. De fit was namelijk "modern" - men noemde het modern omdat het afweek van de immer rechte vorm.  Een andere benaming van modern fit is normale fit. Overhemden met een modern fit pasvorm zijn geschikt voor mannen met een buikje of voor mannen die houden van een overhemd dat niet te strak zit.

Overhemd pasvorm 4: tailored fit
Tailored fit overhemden zijn overhemden die sterk tot licht getailleerd zijn. Overhemden met deze pasvorm zijn geschikt voor mannen die slim fit net te strak te vinden en modern fit net te wijd. Tailored fit overhemden zit er qua pasvorm precies tussen in. Het shirt is "getailleerd" ofwel tailored. Dit betekent voor ieder merk iets anders en het is daarom lastig vergelijken. 

Overhemd pasvorm 5: slim fit
Slim fit overhemden zijn overhemden die sterk getailleerd zijn. De slim fit pasvorm is de meest bekende pasvorm. Het overhemd heeft een strakke fit en sluit mooi aan om het lichaam. Niet te strak, zoals een super slim fit en ook niet te wijd zoals de wijdere, genoemde modellen. Echter, het ene merk hanteert bij slim fit overhemden een sterkere taillering dan het andere merk. De overhemden van Profuomo zijn (bijna) allemaal slim fit en is één van de bekendste merken in Nederland.

Overhemd pasvorm 6: super slim fit
Super slim fit overhemden zijn zeer sterk getailleerd, vandaar het woord 'super' in super slim fit. Een overhemd met deze pasvorm sluit nauw aan het om lichaam. Overhemden met deze fit zijn geschikt voor gespierde mannen. Je borstkas is vele maten groter dan de omvang van je buik of taille. Zelfs voor slanke mannen is dit vaak niet de juiste keus, omdat zij een meer rechte bouw hebben (weliswaar slank) maar niet als een omgekeerde pyramide.

Het is altijd aan te raden om de maattabel van het overhemd te raadplegen. Mocht je bij het online kopen van je nieuwe overhemden het niet zeker weten, neem dan altijd contact op met een overhemden specialist, zoals overhemden.com. De overhemden specialist van Nederland en België
 

Meer berichten