Afbeelding
zaken

Zo breid je je mkb uit tot een groot bedrijf

Zakelijk

Ben je ooit begonnen als eenmanszaak in Arnhem, maar heb je inmiddels meerdere mensen in dienst? Dan behoort jouw onderneming tot het midden- en kleinbedrijf (mkb). Als dit voor jou nog niet voldoende is, wil jij je mkb misschien uitbreiden tot een groot bedrijf. Sommige ondernemers weten precies hoe ze dit aan moeten grijpen, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Wanneer je niet weet wat je moet doen, blijf je waarschijnlijk in het mkb hangen. Is het je droom om uit te groeien tot een groot bedrijf? In deze tekst vertellen wij je hoe je dit doet.

Breid uit of verhuis naar een groter pand
Doe je er alles aan om te groeien, maar lukt dit niet? Dan komt dit misschien door het pand waarin je momenteel gevestigd bent. Als jouw bedrijf hier tegen het plafond zit, is groeien niet of nauwelijks mogelijk. Wanneer je hier niets aan doet, groeit je mkb nooit uit tot een groot bedrijf. Om dit te voorkomen, kun je twee dingen doen. 

Allereerst kun je jouw bedrijf uitbreiden. Het grote voordeel van uitbreiden is dat je niet hoeft te verhuizen. Helaas is uitbreiding niet altijd mogelijk. In dat geval zit er niets anders op dan verhuizen naar een groter pand. Is verhuizen in jouw ogen de enige optie? Neem dan de tijd om een geschikt pand te vinden. Als jouw mkb uitgroeit tot een groot bedrijf vlak nadat je het nieuwe pand betrokken hebt, zit je ook hier mogelijk al snel tegen het plafond. Kies daarom voor een aanzienlijk groter pand of een bedrijfspand dat je uit kunt breiden.

Als je wilt verhuizen naar een nieuw pand, moet je kiezen tussen kopen of huren. Kopen heeft de voorkeur van veel ondernemers, maar helaas beschikt niet iedere ondernemer over de financiële middelen om een groter bedrijfspand aan te schaffen. Gelukkig kun je zakelijk vastgoed financieren met een lening. Je smeert de aankoop van het pand dan over meerdere jaren uit, waardoor je toch naar een groter pand kunt verhuizen.

Investeer in personeel en innovatie
Wie denkt dat een mkb alleen uit kan groeien tot een groot bedrijf door uit te breiden of te verhuizen, heeft het mis. Dit is namelijk ook mogelijk door te investeren in personeel en innovatie. Bedrijven die groeien hebben namelijk meer personeel nodig. Investeer overigens niet alleen in nieuwe medewerkers, maar ook in het huidige personeelsbestand. Daarnaast kun je groeien door te investeren in innovatie. Hierdoor kun je mogelijk nieuwe producten op de markt brengen. Heb je momenteel onvoldoende geld om te investeren? Laat je hier dan niet door weerhouden. Je kunt namelijk een bedrijfslening aanvragen voor investeringen in personeel en innovatie.

Verbeter bedrijfsprocessen
Uitgroeien van mkb naar groot bedrijf kan ook door bedrijfsprocessen te verbeteren. Veel bedrijven denken dat de processen optimaal verlopen, maar vaak is er nog ruimte voor verbetering. Neem alle processen binnen jouw onderneming daarom eens onder de loep. Kijk hier zo kritisch mogelijk naar, want alleen dan kom je vaak dingen tegen die nog beter kunnen. Zo zijn er mogelijk manieren waarop je het productieproces kunt versnellen en/of vereenvoudigen. De kans is bovendien groot dat er zaken aan het licht komen waar je op kunt besparen. Dit kan er uiteindelijk ook voor zorgen dat je mkb uitgroeit tot een groot bedrijf.