Afbeelding
zaken

De moderne man verkiest een wijntje boven bier

Zakelijk

De moderne man verkiest een wijntje boven bier. Bier is altijd de drank bij uitstek geweest voor mannen. Het is sterk, smaakvol en kan zonder verfijnde manieren worden gedronken. Maar nu we de laatste jaren een verschuiving zien in de bierconsumptie, lijkt het erop dat ook wijn aan populariteit wint onder mannen.

Bier is nog steeds aanwezig

Hoewel wijn duidelijk in populariteit is gestegen, wordt bier nog steeds door meer mannen gedronken dan wijnen. Maar daar lijkt langzamerhand verandering in te komen. Ook al heeft bier de laatste tien jaar een soort renaissance heeft doorgemaakt. Het ambachtelijk brouwen heeft een hoge vlucht genomen en overal duiken brouwerijen op. Wijn lijkt alsnog in de stijgende lijn, aan populariteit te winnen.

Wijn wint aan populariteit onder de moderne man

Een van de redenen waarom wijn aan populariteit wint, is dat het een gezondere keuze is dan bier. Uit onderzoek blijkt dat wijn vele gezondheidsvoordelen heeft. Wijn helpt ook bij het afvallen omdat minder calorieën bevat dan bier. Bovendien vinden veel mensen de smaak van wijn lekkerder dan dat van bier. Daarnaast wordt bier ook meer gezien als de drank van de arbeidsklasse dan wijn. Iets wat de moderne man liever niet uitstraalt. Bier wordt ook vaak gewoon aangeschaft in een kratje bij de lokale super. Terwijl je voor wijn een prachtige wijnklimaatkast kan kopen.

Een verschuiving in de perceptie van alcohol

Misschien denk je dat wijn een vrouwendrank is en bier een mannendrank. Of misschien heb je gehoord van het stereotype dat vrouwen liever wijn drinken en mannen liever bier. Hoewel beide dingen feitelijk waar zijn, is de perceptie van alcohol in onze cultuur in de loop der tijd drastisch veranderd, waarbij meer mensen tegenwoordig wijn verkiezen boven bier.

Wijn is zelfs zo populair geworden onder mannen dat het zijn eigen nationale feestdag heeft: Nationale Wijndag. Dus als je op een leuke manier dit wilt vieren. Ga dan met vrienden naar een wijnproeverij.

De moderne man drinkt meer wijn en minder bier

Wijn is duurder dan bier. Je zou kunnen denken dat het daarom minder populair is dan bier. Maar het heeft het tegenovergestelde effect. Dit prijsverschil kan ertoe bijdragen dat mannen wijn verkiezen boven bier: Wijn heeft een hogere gevoelswaarde en wordt geassocieerd met verfijning en klasse - twee kwaliteiten die door veel mensen (ook vrouwen) als wenselijk worden beschouwd. Bier, aan de andere kant, wordt vaak geassocieerd met lage klasse sporten zoals voetbal en hoewel veel mensen graag naar deze sporten kijken (en bier drinken terwijl ze dat doen), worden ze niet beschouwd als zo verfijnd als het kijken naar golf of tennis. Daarnaast drinken veel mensen ook liever wijn omdat het beter samen gaat met een chique maaltijd in een duur restaurant deze liggen dan in een prachtige wijnklimaatkast. Dit ziet er een stuk deftiger uit dan een flesje bier. Wijn wordt hierdoor dus steeds populairder onder de moderne man.