Afbeelding

Een zakelijke rekening openen? Hier moet je aan denken

Zakelijk

Ben of word je een ondernemer? Dan ga je een zakelijke rekening openen of je hebt deze al geopend. Bij het openen van een zakelijke rekening zijn een aantal punten waar je op dient te letten. Allereerst kijk je naar jouw onderneming. Ben je een ZZP’er, heb je een grote onderneming, een MKB of ben je een startende ondernemer? Voor al deze groepen zijn er speciale rekeningen te vinden. Ook kun je kijken naar de prijs van een zakelijke rekening. Deze kunnen erg uiteenlopen. Wil je het helemaal budgetvriendelijk houden, dan zijn er zelfs gratis zakelijke rekeningen. Ook kun je kijken of je graag alles zelf via je telefoon of tablet wilt kunnen regelen of dat je liever naar een bank gaat waar je veel persoonlijk advies kunt krijgen. Door deze zaken met elkaar af te wegen kun je kijken waar je jouw zakelijke rekening kunt gaan openen.

Hoe belangrijk is het om een zakelijke rekening te openen?
Het is niet verplicht om een zakelijke rekening te openen wanneer je een ondernemer bent. Wel is het sterk aan te raden om een zakelijke rekening te openen. Door de voorwaarden van je huidige privérekening door te nemen zal je zien dat je jouw privérekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Mocht je bank erachter komen dat jij jouw privérekening voor de zaak gebruikt, dan kan de bank je alsnog verplichten om een zakelijke rekening te openen. Wanneer je pech hebt kunnen ze zelfs jouw privérekening sluiten. Het is daarom zeker aan te raden om te kiezen voor een zakelijke rekening. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om een zakelijke rekening af te sluiten. Dit kun je doen bij de bank of je doet dit met 10 minuutjes online.

De voordelen van een zakelijke rekening openen
Er zitten een aantal voordelen aan het openen van een zakelijke rekening. Zo hou je bijvoorbeeld altijd overzicht tussen jouw privé uitgaven en je zakelijke uitgaven. Dit is handig wanneer je jouw belastingaangifte gaat doen en het zorgt ervoor dat je jouw privéuitgaven niet hoeft te verantwoorden bij de Belastingdienst. Door privé en zakelijk gescheiden te houden zie je ook precies hoeveel geld er elke maand binnenkomt en hoeveel je uitgeeft, waardoor je goed in beeld hebt hoe je bedrijf ervoor staat. Een zakelijke rekening aanvragen kan bij vrijwel alle banken. In de meeste gevallen zijn de kosten voor het openen van een zakelijke rekening bij online banken iets goedkoper dan de traditionele banken. Daarnaast krijg je bij de online banken ook een handige app waar je alle inkomsten en uitgaven overzichtelijk in kaart hebt.