Afbeelding

De kosten van een zakelijke rekening

Zakelijk

Door diverse zakelijke rekeningen met elkaar te vergelijken zie je dat de kosten van een zakelijke rekening erg uiteenlopen. Naast de maandelijkse of jaarlijkse kosten van de zakelijke rekening betaal je bij sommige banken ook nog extra wanneer er veel transacties op je rekening binnenkomen. Ook betaal je bij sommige banken voor internetbankieren of voor je betaalpas. De goedkoopste zakelijke rekening die je kunt afsluiten is de gratis rekening. De duurste komt uit op €238 per jaar. Al deze zakelijke rekeningen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Door bij jezelf na te gaan wat jij veel gaat gebruiken of wat jij overbodig vindt, kun je jouw keuze maken voor een zakelijke rekening die past bij jouw onderneming.

De voordelen van een zakelijke rekening
Het openen van een zakelijke rekening kent een aantal voordelen. Zo kan het je veel tijd besparen wanneer je jouw aangifte gaat doen. Je houdt namelijk jouw privéuitgaven en je zakelijke uitgaven gescheiden. Daarnaast hoef je ook jouw privéuitgaven niet te verantwoorden bij de Belastingdienst en zie je direct hoeveel BTW je moet afstaan. Daarnaast krijg je bij veel zakelijke rekeningen ook voordelen als korting op boekhoudprogramma’s of een creditcard. Het aanvragen van een zakelijke lening valt bij sommige banken ook onder de mogelijkheden met een zakelijke rekening. Voor ondernemers is een zakelijke rekening een fijne toevoeging doordat je extra mogelijkheden creëert voor je bedrijf. Zo kun je iDeal en pinbetalingen accepteren of een automatische incasso accepteren.

Is het aanvragen van een zakelijke rekening verplicht?
Als ondernemer is het niet verplicht om een zakelijke rekening aan te vragen maar word het wel sterk aangeraden. Wanneer je de voorwaarden van jouw privérekening grondig doorleest zal je zien dat je deze niet voor zakelijke doeleinden dient te gebruiken. Mocht jouw bank erachter komen dat je dit wel doet, dan kan dit consequenties hebben. Zo kan jouw privérekening worden gesloten. Vraag dus zeker een zakelijke rekening aan als ondernemer om dat te voorkomen. Daarnaast heeft het veel voordelen voor je bedrijf en heb je goed overzicht in alle inkomsten en uitgaven van jouw onderneming. Je hoeft een zakelijke rekening overigens niet aan te vragen bij de bank waar je jouw privérekening hebt. Zo kun je jouw privérekening bij een traditionele bank hebben en jouw zakelijke rekening bij een online bank. Hierin ben je helemaal vrij waardoor je eenvoudig een tal van zakelijke rekeningen met elkaar kunt vergelijken om zo de beste te vinden die bij jouw onderneming past.