Afbeelding

De verplichting van een autoverzekering uitgelegd

Zakelijk

In Nederland ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten als je een auto op je naam hebt gezet. Dit moet je dus beslist doen, anders kun je hoge boetes krijgen van de politie. In dit artikel leggen we je uit welke autoverzekering precies verplicht is en waarom dit het geval is, terwijl je onderstaand nog meer informatie over deze polis kunt vinden. 

Je bent dus verplicht om een autoverzekering af te sluiten op het moment dat er een auto op je naam staat. Hierbij dien je minimaal een WA verzekering af te sluiten, waarover later meer. Heb je je auto nog niet verzekerd? Doe dit dan zo snel mogelijk om diverse problemen te voorkomen!

Welke autoverzekering is verplicht?

Zoals net al genoemd is, moet je auto minstens WA verzekerd zijn in Nederland. Je bent dus verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten in ons land. Je bent dan verzekerd voor schades die je aanricht met je auto aan anderen. Bij een WA polis zijn schades aan je eigen auto juist niet meeverzekerd. Alhoewel het een verplichting is om een WA autoverzekering af te sluiten, betekent dit niet dat je beslist hiervoor moet kiezen. Je kunt namelijk ook kiezen voor een ruimere dekking, waarbij je moet denken aan de WA Beperkt Casco en de WA Casco, oftewel de All Risk polis. Deze twee verzekeringen zijn met name beter als je in een auto rijdt die veel geld waard is.

Waarom is een autoverzekering verplicht in Nederland?

Niet in elk land moet je verplicht een autoverzekering afsluiten als je de eigenaar bent van een wagen, maar in Nederland is dit dus wel het geval volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). In deze wet staat dat alle mensen die een auto op hun naam hebben staan, minstens een WA verzekering af moet sluiten voor de vierwieler. Dit is verplicht voor het beschermen van eventuele slachtoffers bij een ongeval of andere schade. Op deze manier kan iedereen veilig de Nederlandse wegen op! 

Wat gebeurt er als je geen autoverzekering hebt?

Het is dus verplicht om je auto te verzekeren, maar toch zijn er Nederlanders die dit niet doen. Zij kunnen forse boetes ontvangen als ze geen autoverzekering hebben afgesloten. Bovendien loop je dan ook het risico dat je schades zelf moet betalen bij een ongeval. Het is daarom zeker verstandig om geen risico te nemen en gewoon een autoverzekering af te sluiten, dit kan je namelijk veel geld schelen. Het zou immers zonde zijn als je regelmatig een boete krijgt van de politie omdat je geen goedkope WA polis afsluitā€¦

Is een autoverzekering verplicht bij schorsing?

Ga je binnenkort voor een langere periode naar het buitenland of gebruik je je auto simpelweg een tijdje niet? Je doet er dan goed aan om je vierwieler te laten schorsen bij de RDW. Door dit te doen en je auto veilig op te bergen op een afgesloten terrein dan hoef je namelijk geen autoverzekering af te sluiten, dit is dan geen verplichting meer.