Afbeelding

Planten kopen? Vijf ideeën om ze uit te stallen

Zakelijk

Het hele jaar door een mooie (moes)tuin, ook in Nederland is het mogelijk als je er maar een beetje liefde in stopt. Het kopen van planten geldt daarbij als de bekroning op het vele werk. Maar er zijn veel meer manieren om planten leuk te presenteren in je tuin dan borders of plastic potten. We geven je vijf tips. 

De aardbeientoren

Populair op Pinterest is de zogenaamde aardbeientoren. Een soort piramide waarvan de vier zijden trappen vormen. Deze hebben vakjes waarin alle aardbeienplanten evenveel licht krijgen - zeker als je toren op een draaischijf of wieltjes staat en je hem zo nu en dan in een andere stand kunt zetten. Het creatieve medium is sowieso de moeite waard om een account op aan te maken, want de talloze tuinideeën, gevangen in vaak schitterende foto’s, inspireren menig (hobby-)tuinier. 

De kruidenspiraal

We vinden er ook de kruidenspiraal. Het woord zegt het al: een spiraalsgewijs toelopend torentje van stenen waarin kruiden alle ruimte krijgen. Nuttig, smakelijk en decoratief. Je kunt de stenen los opstapelen, maar het wordt een steviger geheel als je een emmertje cement aanmaakt en ze aan elkaar metselt. De geurige rozemarijn, tijm, lavendel, peterselie, salie en andere kruiden doen het verrassend goed in ons klimaat. 

Pallets met hangpotjes

Heb je niet de handigheid of de ruimte om een kruidenspiraal dan wel aardbeientoren te maken, dan is een simpel pallet de oplossing. Deze vind je snel door even naar een bedrijventerrein te rijden en bij magazijnen te vragen of ze er eentje over hebben: de medewerkers zijn ze vaak liever kwijt dan rijk. Je zet het pallet rechtop of hangt het aan een muur, vervolgens kun je er diverse hangpotten aan kwijt.

Gebruikte materialen

Net als bij pallets ben je ook duurzaam bezig wanneer je materialen hergebruikt, en bijvoorbeeld een afgedankte wasbak, metalen emmer of houten vat vult met aarde om je planten smaakvol in te zetten. Er zijn zelfs mensen die er oude wc-potten voor gebruiken! Laten we in dat laatste geval zeggen dat het in ieder geval grappig is om te zien. Wat voor voorwerpen ook de ruimte hebben om planten in te laten groeien (denk ook aan een kruiwagen), het geeft een mooi contrasterend effect. 

Houten kweekbakken

Terug naar de afdeling pallets: wie deze uit elkaar haalt, houdt meer vierkante meters hout over en maakt er gewoon iets nieuws van, zoals een grote, rechthoekige kweekbak. Denk niet dat dit hogere wiskunde is - als je wel eens iets met LEGO gebouwd hebt kun je dit ook. De natuurlijke uitstraling van welke houtsoort dan ook past in elke tuin en bij elke plantensoort.