Afbeelding

Te weinig Arnhemmers hebben een levenstestament

Zakelijk

De rol van notarissen wordt onderschat. Dat geldt zeker met betrekking tot het levenstestament. Er zijn situaties te bedenken waarin een persoon niet meer in staat is om zelfstandig beslissingen te nemen. Dat leidt regelmatig tot lastige situaties. Denk bijvoorbeeld aan het bepalen welke medische zorg wenselijk is. Normaal gesproken geef je dat zelf door aan een arts. Maar wanneer je buiten bewustzijn bent, of om een andere reden niet aanspreekbaar bent of niet in staat bent om helder te denken, is dat onmogelijk. In een levenstestament geef je aan wat je wensen zijn in specifieke situaties. Helaas onderkent lang niet iedereen het belang en de voordelen van een levenstestament. Terwijl dit document in een bepaalde gevallen in feite onmisbaar is.

Het levenstestament heeft niet genoeg bekendheid

In Nederland zijn we erg op onze vrijheid gesteld. Dat is niet meer dan logisch. Daarom is het vreemd dat zo weinigen onder ons de moeite nemen om een levenstestament op te stellen. Voor inwoners van Arnhem en omgeving telt dat ook. Ten dele kan dit verklaart worden omdat de meeste mensen niet graag denken aan situaties waarin je niet in staat bent om zelf beslissingen te nemen. Daarnaast zijn er veel mensen niet op de hoogte van het bestaan van een levenstestament of weten niet goed wat het is.

Via deze link kom je meer te weten over het levenstestament.

Verklaar welke medische zorg je wenselijk vindt

Er zijn uiteenlopende situaties waarin we niet langer in staat zijn om zelf te besluiten welke zorg we willen ontvangen. Terwijl medische hulp in dergelijke gevallen juist belangrijk is. Vaak speelt tijd een belangrijke rol en is urgentie geboden. Tegelijkertijd zit lang niet iedereen te wachten om koste wat het kost in leven te worden gehouden. Bijvoorbeeld wanneer je in een coma ligt of je compleet afhankelijk bent van medische apparatuur. In een levenstestament geef je aan welke zorg je wel of niet wenst te ontvangen. Bovendien verklaar je welke persoon in jouw plaats zeggenschap krijgt over de zorg die geboden wordt.

Hou controle over je bezittingen

Door medische complicaties is het mogelijk dat je zelf niet meer in staat bent om je financiƫn te organiseren. Dat gaat om zowel professioneel als persoonlijk bezit. Wie neemt de leiding over jouw bedrijf wanneer je daar zelf (tijdelijk) niet toe in staat bent? Verder bepaal je in een levenstestament wie het recht heeft om in je woning te leven en of bepaalde schenkingen doorlopen. Het opstellen van een levenstestament geeft een hoop zekerheid en rust. De hoogste tijd dus dat we er meer gebruik van maken.