Afbeelding

Hoe creëer je meer natuurlijke sfeer in je tuin?

Zakelijk

Of je nu in een rijtjeshuis woont, alleen de beschikking over een balkon hebt, of juist een twee-onder-een-kapwoning met veel grond, soms heeft een buitenplaats nog niet die natuurlijke, warme sfeer die je voor ogen had. Er zijn diverse manieren om die te creëren. Een aantal tips op een rijtje, van de tuinmeubelen op de website van Van der Garde tot Toscaanse invloeden. 

Kies smaakvolle terrasmeubels

De witte plastic stoelen en tafels uit de vorige eeuw zijn wel een keer aan vervanging toe. Ze zijn natuurlijk behoorlijk verouderd en ook in deze branche zijn de ontwikkelingen en trends niet stil blijven staan. Er is veel keus qua kleur en materiaal. Ben je op zoek naar nieuwe tuinstoelen? De Van der Garde tuinstoelen zijn er in verschillende uitvoeringen. Bovendien worden daar ook andere meubels verkocht die niet alleen beter bij de natuur en het groen aansluiten, maar die je terras ook in deze eeuw brengen. 

Zorg voor hoogteverschil

Hoogteverschil met bijvoorbeeld opgehoogde borders, trappetjes, vlonders, ze maken een tuin dynamischer en geven meer leuke doorkijkjes. Het is lekker om een middagje de schep erbij te pakken en een hoge border te creëren. Je hebt niet per se extra zand nodig: op de plek waar je het wegschept, breng je tegelijk meer diepte aan. De borders kun je afscheiden door muurtjes van natuursteen of geïmpregneerd hout. Andere leuke ideeën die hieraan bijdragen zijn een kruidenspiraal of een aardbeientoren. 

Gebruik veel hout

Als er een soort materiaal een natuurlijke en warme uitstraling heeft, is het hout. Het is daarom niet vreemd dat veel mensen allerlei dingen maken van gebruikte pallets. Zet er bijvoorbeeld eentje rechtop tegen de tuinmuur en je hebt een prachtig kruidenrek. Zet deze accessoires wel in de olie of beits, dan oogt het hout warmer en is het beschermd tegen de Nederlandse weersomstandigheden. 

Haal overbodige zaken weg

Soms is een tuin meer een opslag van allerlei spullen die elders even niet van pas komen. Denk aan fietsen, speelgoed, afgedankte meubels, emmers, et cetera. Maak eens een kritisch rondje en zorg voor een andere plek voor al die spullen. Moeten die fietsen echt in de tuin, maak dan een klein schuttinkje of een mini-stalling om ze uit het zicht te houden. 

Plaats gras of gekleurde tegels

Het is misschien een overbodige tip om meer groen aan te brengen, maar denk hierbij ook aan de basis: de grond. Een aantal vierkante meters met grijze tegels geeft meer het gevoel van een veredeld parkeerterrein - vervang het door een gezellig grasveld! Wil je per se tegels, vervang ze dan door gekleurde - terracotta of okergeel. Zet er stenen beelden en terracotta bloempotten op voor nog meer sfeer. 

Begin een moestuin

Iedereen kan het: moes tuinieren! Het is rustgevend, duurzaam, spaart geld uit en het levert de prachtigste plaatjes op. Daarbij geeft de geur van zelfgekweekte basilicum en rozemarijn een speciaal geluksgevoel, evenals de kleuren van je eigen tomaten, frambozen, courgette(bloemen) en andere lekkernijen. 

Zorg voor een gastvrije omgeving voor dieren

Meer leven haal je in de tuin wanneer deze gastvrij is voor bijen, vlinders, hommels, kikkers en padden en tal van andere beestjes. Zelfs het eigenhandig opvangen en verzorgen van egels is mogelijk! Neem hiervoor contact op met de lokale egelopvang. Een simpele oude cementbak vullen met water en planten zorgt eveneens voor het nodige leven in de brouwerij. Poelslakken, die je vijver algenvrij houden, zijn trouwens geinige beestjes om naar te kijken. 

Maak er geen vakjes-tuin van

Omarm de onvoorspelbaarheid van de natuur en ontdek dat ook brandnetels, daslook en zevenblad eetbaar zijn. Kortom: als je alles blijft verwijderen wat jij als onkruid ziet, zal het geheel er nooit echt natuurlijk uit gaan zien. Alles heeft een functie in de natuur. Maak er ook geen vakjes-tuin van. Rechthoekige en haakse vormen bestaan niet in het wild. 

Toscaanse of Franse inspiratie

Zoek op ‘Toscaanse tuin’: zo idyllisch kan ook jouw buitenplaats worden! In deze Italiaanse streek leven mensen met het tempo van de natuur, dat zie je terug in hun tuinen. Olijfbomen en citroenplanten kun je in Nederland niet onderhouden zoals daar, maar er zijn diverse andere typisch Toscaanse (of juist Franse) aspecten die jou inspireren om van je tuin een sfeervol geheel te maken.