Afbeelding

Een eetbare tuin maken, een mooi groen initiatief

Zakelijk

Je wil naast een fijne, groene leefomgeving ook handig gebruik van diezelfde natuurlijke omgeving. Dat kan je eigen tuin zijn, maar ook een braakliggende veldje of een strook grond naast een niet meer zoveel gebruikt industrieterrein. Haal eerst zoveel mogelijk bestrating weg en vervang die door planten en bomen. De beplanting kan voor de sier zijn en voor de schone lucht, maar je kan ook besluiten er een voedselbos of een eetbare tuin van te maken. Hartstikke hip en je bent helemaal in het nu! Welke planten, bloemen, struiken en kruiden zet je in je eetbare tuin?

Hoe maak je een eetbare tuin?

Je eigen voedsel verbouwen en je eigen kruiden kweken, leuk toch? Voor het avondeten een paar takjes tijm of koriander plukken. ’s Middags een kopje thee zetten van echte verse munt of citroenmelisse. Gewoon heet water in een mooi theeglas, 2 of 3 takjes verse munt erin en genieten. Heerlijk. Wandelen in je eigen tuin, of in dat door de buurt aangelegde voedselbos en je aardbeien plukken. Kies in je tuin een plekje uit waar je je eetbare tuin of je kruidentuin wil maken. Maak de grond schoon en haal al het groen wat je niet in je voedsel wil weg. Om kiemend onkruid te voorkomen kan je een vals zaaibed maken, je bewerkt de grond daarvoor oppervlakkig en je laat het een paar weken rusten. Dan haal je het onkruid weg en je creëert een zaaibed van kruimelige aarde. Zaai, dat kan van het voorjaar tot in de vroege zomer, de tuinkruiden die je wil laten groeien en maak gebruik van een tuinkruidenmengsel

Nieuw of vervangen

Naast de tuinkruiden kan je natuurlijk ook fruitbomen planten of een hele rij bessen struiken neerzetten. Daar kan je later heerlijke jam van maken, zonder suiker natuurlijk! Je krijgt het leukste en mooiste effect als je de juiste mix maakt van planten. Denk hierbij aan het gebruik maken van verschillende kleuren, van verschillende structuren van de bladeren van planten. Zorg voor in het oog vallende contrasten door tere bloemen naast koolsoorten te planten. Goudsbloemen vrolijken je tuin op en verbeteren tegelijk de bodem. Ook zijn ze aantrekkelijk voor goedbedoelende insecten. Vervang oude heesters door eetbare planten. Zaai bonen langs hekken of schuttingen.

Het hele jaar genieten van je eetbare tuin

Houd rekening bij het ontwerp van je eetbare tuin met het feit dat sommige eetbare planten een seizoen groeien. Na oogst kan je ze beter verwijderen. Zet naast spinazie marjolein. Zaai naast je krulsla Oost-Indische kers. Zo blijft je tuin mooi en houd je je planten gezond. 

Tuinkruidenmengsel

Bazielkruid, citroenmelisse, venkel, kruizemunt, maggikruid, salie en tijm zijn heel decoratief en mooi om te zien. En lekker natuurlijk! Deze kruiden, en nog veel meer, zitten in het tuinkruidenmengsel dat je kant-en-klaar in de webshop van BUMA handel kan kopen. Hier kan je ook bloemenmengsels en kruidenmengsels online bestellen. Let op ze leveren geen groente- en fruitzaden! De planten worden tussen de 50 en 100 cm hoog en ze trekken natuurlijk ook bijen en insecten aan. Wil je wat extra kleur dan kun je ook altijd een eenjarig bloemenmengsel mee bestellen.

Ga je ook voor de eetbare tuin? Ga het eerst proberen in je eigen tuin. Heb je al wat ervaring? Maak dan met een paar andere mensen uit de buurt een plan voor dat braakliggende veldje aan de rand van het dorp. Maak er een voedselbos van en zaai als aanvulling kruiden. Veel plezier!