Afbeelding

Planten en bomen bemesten. Signalen en benodigdheden

Zakelijk

Planten en bloemen hebben voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Om die reden wordt een bodem vaak voorzien van bemeste tuinaarde. Maar wat doet dit eigenlijk? Alle stoffen voor een goede groei (zoals o.a. stikstof, fosfaat kalium) en andere voedingsstoffen in kleinere hoeveelheden (zoals o.a. calcium, ijzer, magnesium, zwavel) zijn dan aanwezig. Normaal gesproken bestaat bemeste tuinaarde ook nog uit organische materialen die de grondstructuur, vocht- en voedingsbalans verbeteren. Bemeste tuinaarde heeft hiermee ongeveer een zuurgraad van pH 6-7.

Helaas bevat veel Nederlandse natuurlijke grond niet genoeg voedingsstoffen om planten de juiste condities te geven om optimaal te groeien. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Om te zien waar je planten tekort aan hebben hebben we de werking van voedingsstoffen op een rij gezet.

Welke plantvoedingsstoffen zit in vormen van bemesting


Er zijn 17 verschillende essentiële plantvoedingsstoffen. De drie belangrijkste zijn ook de meest bekende, ofwel CO2, zuurstof en waterstof. Daarbovenop zijn er dus nog 14 andere belangrijke stoffen. We maken een onderscheid in essentiële en niet-essentiële voedingsstoffen.

De signalen van een te kort van essentiële voedingsstoffen in planten


Een plant laat vaak zelf zien waar het tekort aan heeft. Maar dan moet je het uiteraard wel kunnen lezen. Wat toont de plant en waar heeft het mogelijk tekort aan:

  • Geel worden van de bladeren en vertraagde groei = gebrek aan stikstof (N).
  • Traag groeiende planten en oudere bladeren worden donkergroen tot roodpaars = gebrek aan Fosfaat (P).
  • Oudere bladeren kunnen er verwelkt of verbrand (bruine randen) uitzien. Vergeling tussen de nerven begint aan de rand van het blad en trekt langzaam naar binnen = gebrek aan Kalium (K).
  • Met name fruit- en bloemdragende planten krijgen onregelmatige bladvorming. Als het een ernstig tekort is kunnen bladeren naar beneden omkrullen. Dit ontstaat ook vaak bij een te lage pH van de grond = gebrek aan Calcium (Ca).
  • Oudere bladeren worden geel/bruin langs de randen, maar het centrale deel blijft groen. De bladeren kunnen ook wat gebobbeld lijken = gebrek aan Magnesium (Mg).
  • Vergelende bladeren, beginnend bij het jonge blad = gebrek aan Zwavel (S).
  • Vergeling tussen de nerven van het blad, dit begint vaak ook bij het jonge blad. Dit gebeurt sneller als ook de grond een te hoge pH-waarde heeft = gebrek aan IJzer (Fe).
  • Vergeling tussen nerven die ook begint met de jongere bladeren. Patroon is echter niet zo duidelijk als bij ijzertekort, het kan ook verschijnen als vlekken of sproeten op het blad = gebrek aan Mangaan (Mn).
  • Vergeling tussen nerven van jongere bladeren. Eindbladeren aan een tak kunnen afgerond zijn = gebrek aan Zink (Zn).
  • Eindknoppen sterven af. Lichte vergeling van het gehele blad = gebrek aan Boor (B).
  • Onvolgroeide en donkergroene bladgroei. Naar beneden gekrulde bladeren met soms lichte vergeling van de bladeren = gebrek aan Koper (Cu).
  • Vergeling van oudere bladeren en lichtgroene bladeren van de rest van de plant. Ontstaat vaak ook door een stikstof tekort = gebrek aan Molbydeen (Mo).

Verder kan een plant nog tekort hebben aan Chloor (CI), maar in de praktijk komt dit zelden voor. Heeft een plant abnormale gevormde bladeren en/of vergeling, verwerking van jonge bladeren dan kan het Chloor zijn. Tot slot is er ook nog Nikkel (Ni), maar dit komt een plant zeer zelden tot nooit tekort.

Welke bemesting heb ik nodig?

Bemeste tuinaarde wordt veelal toegepast bij de aanleg van een tuin voor bomen en planten. Het geeft meer voedingstoffen mee dan standaard zwarte grond. Afhankelijk van het type beplanting kan het nodig zijn om plantspecifiek bij te mesten.