Afbeelding

Huurwoning vinden

Zakelijk

We weten het langzamerhand allemaal. Er zijn veel te weinig huizen en dat feit in combinatie met de lage rente maakt dat de prijzen de pan uitrijzen. De huizenmarkt is totaal oververhit. En dagelijks hoor je verhalen over bouwvallen die toch voor tonnen verkocht worden. Mensen vertellen vol verbazing aan elkaar voor hoeveel de huizen in hun buurt te koop staan en hoeveel kijkers er toch op af komen en hoeveel die bereid zijn te overbieden om in aanmerking te komen voor een heel gewoon huis. Als je zelf op zoek bent naar een woning zakt de moed je van zulke verhalen wel in de schoenen. Er zijn gewoon te weinig huizen om aan de vraag tegemoet te komen. Er wordt zeker hard gewerkt aan dit probleem door heel veel nieuwe huizen te bouwen, maar voorlopig is het zeker nog niet opgelost. 

Ook voor huurders is het dringen op de woningmarkt, want ook huurwoningen zijn schaars en er zijn veel mensen op zoek. Als ook jij op zoek bent naar een huurwoning omdat je in een andere plaats gaat studeren of werken is het belangrijk dat je je goed voorbereid en er rekening mee houdt dat het wel een tijdje kan duren voor je een geschikte plek hebt gevonden. 

Wat kun je dan wel doen om je kansen te vergroten? Via via een woning vinden werkt nog altijd het best. Denk eens goed na wie je kent of via-via kent in de omgeving waar je wilt gaan wonen. Zij weten veel beter hoe de lokale situatie is en hoe je er tussen kan komen. Maak dus gebruik van je netwerk. Via hen heb je de gunfactor en dat betekent een streepje voor op andere woningzoekenden. 

Schrijf je ook zo snel mogelijk in bij alle makelaars, woningstichtingen en andere verhuurders. En probeer goed bij te houden welk aanbod aan woningen er is. Je moet snel zijn. Er komen wel huurwoningen op de markt, maar vaak zijn ze al weg voor je hebt kunnen reageren. Er zijn bedrijven die je een groot deel van dit frustrerende en tijdrovende zoekwerk uit handen kunnen nemen. Zij houden al het aanbod van woningstichtingen, makelaars en particuliere verhuurders constant in de gaten en plaatsen nieuw aanbod door. Het aanbod staat op hun site netjes gerangschikt op plaats, soort woning en prijsklasse. Alle huurwoningen Arnhem overzichtelijk bij elkaar bijvoorbeeld. En wil je een appartement huren Apeldoorn dan pas je je zoekfilters daar op aan. Zo wordt de kans een stuk groter dat je iets vindt dat bij je past. 

Naast het meest actuele woningaanbod vind je ook handige tips om je kansen op de huurmarkt te vergroten. Je moet niet alleen snel zijn, maar ook netjes en betrouwbaar overkomen. Een verhuurder is op zoek naar een goede huurder voor zijn pand. Je moet het vertrouwen van de verhuurder winnen.. Reageer dus snel, maar ook netjes en beleefd. En zorg dat je je papieren op orde hebt zodat je snel de gevraagde gegevens kunt aanleveren.