Afbeelding

Het waargebeurde verhaal achter House of Gucci

Zakelijk

Drie jaar na het winnen van een Oscar voor A Star Is Born, is Lady Gaga weer in de bioscoop te zien zijn, met de hoofdrol in het misdaaddrama van Ridley Scott, The House of Gucci. Samen met Adam Driver (Maurizio Gucci), Al Pacino (Aldo Gucci), Jared Ledo (Paolo Gucci) en Salma Hayek (Pina Auriemma) ontrafelt ze het ongelooflijke verhaal van Patrizia “Black Widow” Reggiani. In de jaren negentig werd de beruchte vrouw veroordeeld voor het regelen van de moord op haar ex-man en erfgenaam van het Gucci-modehuis, Maurizio Gucci. De schandalige zaak leidde tot het proces van de eeuw in Italië. Onderstaand vind je het ware verhaal achter deze film. 

Maurizio Gucci was de kleinzoon van de oprichter van Gucci, Guccio Gucci, terwijl Patrizia Reggiani een Italiaanse socialite was en dochter van een vrachtwagenmagnaat. Ze ontmoetten elkaar op een feest in Milaan en trouwden in 1972 toen ze allebei 24 jaar oud waren. Ze zouden twee dochters krijgen, Allegra en Alessandra. Al meer dan tien jaar leek het paar in echtelijke gelukzaligheid te leven, met hun luxueuze levensstijl die hen tot favorieten van de Italiaanse pers maakte. Als een van de originele koppels van beroemdheden, meldt de Britse Vogue dat wanneer ze New York City zouden bezoeken, ze rond werden gereden in een auto met het kenteken ‘Mauizia’, een combinatie van hun namen. 

Hun relatie verslechterde in 1983 toen Maurizio’s vader, acteur Rodolfo Gucci, stierf. Maurizio erfde destijds een belang van 50 procent in het familiebedrijf en werd voorzitter. Reggiani keurde de slechte zakelijke beslissingen van haar man sterk af, waaronder het kopen van de bestuurszetels van zijn familie voor een gerapporteerde $ 135 miljoen via het in Bahrein gevestigde investeringsbankbedrijf Investcorp. Nadat hij beweerde op zakenreis te gaan, verliet Maurizio zijn vrouw in 1985. Als hoofd van Gucci zou hij het bedrijf miljoenen verliezen, onder meer doordat de Gucci schoenen van die tijd geen succes werden. 

In 1993 werd hij gedwongen zijn aandelen van het bedrijf te verkopen aan Investcorp voor $ 120 miljoen, waar je wel een mooie keukenmengkraan van kunt kopen. Hij had ook een nieuwe inwonende vriendin, interieurontwerper Paola Franchi. In 1994 ontving Reggiani bovendien een echtscheidingsconvenant dat haar $ 1 miljoen per jaar zou opleveren (een decennium nadat ze uit elkaar gingen), maar ze was publiekelijk nog steeds extreem verontwaardigd over haar ex. 

In de ochtend van 27 maart 1995 werd Maurizio drie keer doodgeschoten op de trappen van zijn privékantoor in Milaan. De tragedie werd als een moord beschouwd en vanwege het hoge profiel van Maurizio hadden de autoriteiten verschillende theorieën over de identiteit en motieven van de moordenaar. Een duidelijke verdachte was Reggiani, die sprak over haar minachting voor haar vervreemde echtgenoot en hem dood wilde zien. Zonder geldig bewijs kon de politie echter niemand aanklagen. Pas twee jaar later, in januari 1997, ontving de Italiaanse politie een anonieme tip die leidde tot hun onderzoek naar Reggiani. Ze ontdekten al snel dat Reggiani samenspande met haar vriend en paranormaal begaafde, Pina Auriemma. Samen huurden ze drie daders in en uiteindelijk werden ze alle vijf gearresteerd en vervolgd voor de moord op Maurizio Gucci.