Afbeelding

Wat dekt een zorgverzekering?

Zakelijk

Iedereen is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten waar je dan maandelijks een vaste premie voor betaalt. Maar wat wordt door die zorgverzekering gedekt? Hieronder de belangrijkste zaken.

Basiszorgverzekering versus aanvullende zorgverzekering

De verplichte zorgverzekering die iedereen dient af te sluiten is de basiszorgverzekering. Deze dekt verschillende zorgkosten. De overheid bepaalt ieder jaar wat in het basispakket is opgenomen. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat wat deze precies vergoedt en onder welke voorwaarden. In de polisvoorwaarden staat ook hoe vaak een behandeling wordt vergoed en of er een eigen bijdrage voldaan moet worden. Omdat het basispakket dat vergoed wordt door de overheid is bepaald, is het bij alle zorgverzekeraars gelijk wat door de basisverzekering wordt vergoed. Er is wel een verschil in de manier waarop je zorg vergoed krijgt. Zo kan ervoor kiezen om een pakket te kiezen waarbij je zorg alleen vergoed wordt als die zorgverzekeraar een contract heeft met die behandelaar. Kies je voor een andere behandelaar dan moet je een deel van de rekening zelf betalen. Wil je de keuze hebben om zelf te kiezen? Dan wordt de premie van je basisverzekering een stukje hoger. Ook heb je de mogelijkheid om zelf te kiezen voor een hoger eigen risico. Als je dat doet, krijg je korting op je maandelijkse premie. Een aanvullende verzekering sluit je af voor zaken die niet onder het basispakket vallen. Bijvoorbeeld tandheelkundige zorg. Je hoeft geen aanvullende verzekering af te sluiten op zaken die vergoed worden vanuit de basisverzekering.

Wat dekt de basisverzekering?

De overheid bepaalt ieder jaar wat valt onder de basiszorg. Bezoeken aan de huisarts vallen altijd onder de basiszorg en hiervoor hoef je geen eigen risico te betalen. De meeste medicijnen vallen hier ook onder maar hiervoor geldt wel een eigen risico. Wie zwanger wil worden en hier een IVF behandeling voor nodig heeft, krijgt drie behandelingen vergoed. Kraamzorg en verloskundige hulp valt ook onder de basisverzekering. Als je wil weten wat je basisverzekering allemaal dekt kun je de polisvoorwaarden bekijken. Zorg bij psychische problemen wordt bijvoorbeeld gedekt maar het hangt er wel vanaf wat voor soort basisverzekering je hebt of het geheel of gedeeltelijk wordt vergoed.

Soms toch gedekt

Voor behandelingen bij de fysiotherapeut kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Maar als er sprake is van een aandoening die op een lijst staat van chronische aandoeningen krijg je deze wel vergoed vanuit je basisverzekering na je 21e behandeling. Ook logopedie wordt vergoed als het wordt ingezet met een geneeskundig doel. Het is daarom goed om je polisvoorwaarden goed na te lopen voor je een aanvullende verzekering afsluit. Wellicht wordt het namelijk toch al gedekt.